Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Επιτρέπεται να οδηγώ με αναμμένο το φως καμπίνας;

1.327 Επισκέψεις στο άρθρο (17/9/2024)
Επιτρέπεται να οδηγώ με αναμμένο το φως καμπίνας;

- Ο ΚΟΚ δεν αναφέρει πουθενά κάποια σχετική απαγόρευση
- Παρόλα αυτά το αναμμένο φως ίσως «τραβά» την τροχαία
- Μειώνει την ορατότητα, ειδικά στο σκοτάδι
- Αν το ξεχάσεις αναμμένο κινδυνεύεις να μείνεις από μπαταρία

Ο ΚΟΚ δεν αναφέρει πουθενά κάποια σχετική απαγόρευση

Στο εσωτερικό όλων των αυτοκινήτων υπάρχει τουλάχιστον ένα φωτάκι για να φωτίζει την καμπίνα. Μάλιστα στα πιο σύγχρονα οχήματα εκτός από το κεντρικό φως που συνήθως ονομάζεται πλαφονιέρα, συχνά έχουμε και φωτάκια για κάθε επιβάτη ξεχωριστά, για το ντουλαπάκι ή ακόμα και το πορτ μπαγκάζ.
 

Παρόλα αυτά το αναμμένο φως ίσως «τραβά» την τροχαία

Επιτρέπεται όμως να οδηγείς κάποιος με αναμμένο φως στην καμπίνα; Διαβάζοντας τον ΚΟΚ δεν υπάρχει κάποια σχετική απαγόρευση για τα φώτα καμπίνας, σε αντίθεση με σχεδόν όλα τα υπόλοιπα φώτα του αυτοκινήτου που σε λάθος λειτουργία ή χρήση τους επιφέρουν πρόστιμο. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί λόγοι που καλό είναι να μην έχεις αναμμένα φώτα στην καμπίνα όταν οδηγείς.
 

Μειώνει την ορατότητα, ειδικά στο σκοτάδι

Αρχικά, ένα όχημα που κινείται με αναμμένο φως στο εσωτερικό του, ίσως «τραβήξει» την προσοχή της τροχαίας, καθώς η πρώτη σκέψη των οργάνων του νόμου όταν βλέπουν ανοιχτό φως, είναι πως παράλληλα με την οδήγηση κάνεις και κάτι άλλο, όπως να τρως, κοιτάς το κινητό, ψάχνεις κάτι εντός του αυτοκινήτου ή στρίβεις τσιγάρο. Όλες οι παραπάνω συνήθειες σου τραβούν την προσοχή από το δρόμο και άρα απαγορεύονται κατά την οδήγηση.

Από την άλλη, μια αναμμένη πλαφονιέρα μειώνει την ορατότητα του οδηγού. Την ημέρα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο τη νύχτα και ειδικά σε δρόμο χωρίς φωτισμό, ένα αναμμένο φως ενοχλεί τον οδηγό και ουσιαστικά αχρηστεύει τον μεσαίο καθρέπτη.

Αν το ξεχάσεις αναμμένο κινδυνεύεις να μείνεις από μπαταρία

Πέρα από πιθανά μπλεξίματα με το νόμο ή μειωμένη ορατότητα όταν οδηγείς, υπάρχει πρόβλημα και όταν δεν οδηγείς. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση που ξεχάσεις αναμμένη την πλαφονιέρα, ή κάποιο από τα φώτα των επιβατών και περάσουν 2-3 μέρες, τότε δεν είναι απίθανο η μπαταρία σου να αδειάσει και να χρειαστείς booster για να βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο.

TI YOKOHAMA AGORAZO
OPEL