- Δεν οφείλεται σε ζημιά στην άσφαλτο
- Κάνουν ανάγλυφη τη διαγράμμιση για λόγους ασφαλείας
- Ουσιαστικά προειδοποιεί τους οδηγούς για κάποιο κίνδυνο
Ανάγλυφη διαγράμμιση: Υπάρχει λόγος και μάλιστα σημαντικός!
Λίγο πολύ σε όλους μας έχει τύχει να οδηγούμε και σε κάποια στιγμή που θα πατήσουμε πάνω στη διαγράμμιση του δρόμου, το τιμόνι του αυτοκινήτου ή και ολόκληρο το όχημα. Όχι, δεν φταίει κάποιο κατασκευαστικό λάθος του δρόμου, ούτε έχει χαλάσει το οδόστρωμα.
Πρόκειται για μια ειδική τεχνοτροπία κατασκευής της διαγράμμισης του δρόμου, για να βελτιωθεί η ασφάλεια του δρόμου. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Το όνομα της είναι «ανάγλυφη διαγράμμιση», ενώ στα Αγγλικά ονομάζονται «rumble strips» δηλαδή «λωρίδες που βουίζουν». Η χρήση της γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, αλλά και στη χώρα μας σε ορισμένα σημεία.
Η «ενεργή» αυτή διαγράμμιση υπάρχει σε συγκεκριμένα σημεία που είτε λόγω επικινδυνότητα είτε καιρικών συνθηκών απαιτούν περισσότερη προσοχή από τους οδηγούς. Αυτό το καταφέρνουν με δύο βασικούς τρόπους.
Αρχικά με το τρέμουλο που προκαλούν στο αυτοκίνητο τραβά την προσοχή του οδηγού, ενημερώνοντας τον ότι «φεύγει» από τη λωρίδα του, ενώ σε άλλα σημεία, όπως κοντά σε πολυσύχναστους κόμβους, κοντά σε σχολεία ή πριν από σταθμούς διοδίων, πινακίδα «STOP» κλπ., ενημερώνει τον οδηγό να μειώσει ταχύτητα. Μάλιστα στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο με αντίστοιχη διαγράμμιση που… παίζει μουσική, καθώς είναι έτσι τοποθετημένη ώστε το βουητό που παράγεται από τα αυτοκίνητα να ταιριάζει σε κάποιο διάσημο κομμάτι, κυρίως της κλασικής μουσικής.
Υπάρχει και σε μέρη που βρέχει ή χιονίζει συχνά
Σε περιοχές με συχνή έντονη βροχόπτωση, όπου πολλές φορές η κλασική διαγράμμιση «εξαφανίζεται» κάτω από το παχύ στρώμα νερού, ειδικότερα τη νύχτα, η ανάγλυφη διαγράμμιση ξεχωρίζει πολύ καλύτερα. Αντίστοιχα σε χιονισμένο οδόστρωμα, ενημερώνουν τον οδηγό για τα όρια του δρόμου, όταν το χιόνι δεν το επιτρέπει!
Αντίστοιχη λειτουργία έχουν και οι ανακλαστήρες που υπάρχουν ενσωματωμένοι στην άσφαλτο σε ορισμένους δρόμους, καθώς εκτός από την αντανάκλαση που βελτιώνει την ορατότητα, προκαλούν αντίστοιχο «τρέμουλο» όταν τις πατούν οι ρόδες του αυτοκινήτου.
Η επιφάνεια της ανάγλυφης διαγράμμισης μπορεί να έχει είτε ομοιόμορφο μοτίβο, είτε ακανόνιστο, ανάλογα τoν τρόπο και τα υλικά κατασκευής, τα οποία είναι είτε ψεκαζόμενα σαν χρώμα, είτε με τη μορφή μεμβράνης που κολλά στο οδόστρωμα κατά την διάρκεια διαγράμμισής του, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργείται κατά την ασφαλτόστρωση, με τοπικό «σκάψιμο» της ασφάλτου.
Ιδανικά θα θέλαμε να βρίσκονται σε κάθε πολυσύχναστο δρόμο ή σε περιοχές που καιρικά φαινόμενα καλύπτουν συχνά το δρόμο, ωστόσο κυρίως λόγω κόστους, γίνεται αναγκαστικά επιλογή που θα χρησιμοποιηθεί.