
Σήμερα, κάθε αυτοκίνητο έχει και ένα διαφορετικό λογισμικό.
Για να αλλάξεις μια ρύθμιση πρέπει να ξέρεις να χειρίζεσαι υπολογιστή.
Δεν είναι όλοι τόσο άνετοι με την τεχνολογία, ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες.
Οι κατασκευαστές πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ τεχνολογίας και οδηγών.
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Σήμερα, κάθε αυτοκίνητο έχει και ένα διαφορετικό λογισμικό
Η αντικατάσταση τόσων λειτουργιών με ένα λογισμικό πίσω από μια οθόνη μπορεί να έκανε την καμπίνα πιο κομψή, να μείωσε το κόστος και να έδωσε στους κατασκευαστές οικονομική ανάσα, έβαλε όμως ένα μεγάλο εμπόδιο σε πολλούς οδηγούς: Να πρέπει να μάθουν να χειρίζονται υπολογιστή για να οδηγήσουν. Τώρα;
Μέχρι τώρα το να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο οποιασδήποτε μάρκας ήταν το ίδιο. Από κει και πέρα, λίγο πολύ τα υπόλοιπα συστήματα είχαν τα ίδια χειριστήρια και χρειαζόταν λίγη εξοικείωση για να γίνουν συνήθεια. Και μπορεί η οδήγηση να παραμένει ίδια, όμως όλα τα άλλα έγιναν τελείως διαφορετικά. Γιατί τώρα κάθε μάρκα έχει ένα ολόκληρο λογισμικό, μια πλατφόρμα διαφορετική από κάθε άλλη μάρκα. Αλλιώς αλλάζεις θερμοκρασία σε ένα CUPRA αλλιώς σε ένα Citroen. Αλλιώς απενεργοποιείς το σύστημα αλλαγής λωρίδας σε μία Mercedes, αλλιώς σε ένα Honda.
Για να αλλάξεις μια ρύθμιση πρέπει να ξέρεις να χειρίζεσαι υπολογιστή
Εκεί που είχαμε απλά διαφορετικά κουμπιά με περίπου ίδια σύμβολα για να υπάρχει μια κάποια ομοιομορφία ανάμεσα στις μάρκες, τώρα έχουν έναν υπολογιστή σε κάθε αμάξι, και ο καθένας τρέχει το δικό του λογισμικό. Δεν αρκεί να ψάξεις ένα κουμπί ανάμεσα στα άλλα, αλλά να ξέρεις πώς αλλάζεις από το ένα μενού στο άλλο, ποιο περιέχει ποια ρύθμιση, πώς γυρίζεις πίσω, πώς περνάς από τον κλιματισμό στο ηχοσύστημα, στον πλοηγό ή τις ρυθμίσεις αυτοκινήτου. Για να μάθεις το κάθε σύστημα θες χρόνο, μέρες, μήνες. Και για κάποιους οδηγούς όλη αυτή η τεχνολογία είναι ένα τείχος απροσπέλαστο.
Δεν είναι όλοι τόσο άνετοι με την τεχνολογία, ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες
Ειδικά για τους παλιούς οδηγούς, μιλάμε για ένα εμπόδιο που δεν ξεπερνιέται εύκολα. Αν ειδικά μιλάμε για οδηγούς της γενιάς Χ (οι «50φεύγα») και πίσω, όπου η γενική επαφή με την τεχνολογία δεν είναι και το δυνατό σημείο, το πράγμα είναι δύσκολο. Πώς μπορεί ένας οδηγός μιας κάποιας ηλικίας να οδηγήσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο, όταν ο ίδιος άνθρωπος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή και με το ζόρι μπορεί να μανουβράρει το κινητό του; Και μιλάμε για πολύ κόσμο.
Οι κατασκευαστές πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ τεχνολογίας και οδηγών
Ποτέ πριν δεν υπήρχε κριτήριο τεχνολογικής ικανότητας για να οδηγήσεις αυτοκίνητο. Τώρα πλέον είναι υποχρεωτική η ψηφιακή αυτή επάρκεια για να μπορέσεις να ανάψεις τον κλιματισμό. Και ναι, οι κατασκευαστές προσπαθούν να κάνουν τις ψηφιακές πλατφόρμες τους απλές ώστε ο χειρισμός της οθόνης να είναι εύκολος, όμως δεν το «κατέχουν» όλοι το λογισμικό τόσο καλά όσο η Google ή η Apple. Κάποιες μάρκες έχουν βάλει ήδη τα συστήματα της Google στο αυτοκίνητο, αντί για δικά τους λογισμικά, και μια πρώτη ομοιομορφία γίνεται πιθανή, όμως το τεχνολογικό χάσμα ανάμεσα στο αυτοκίνητο και τον οδηγό παραμένει.
Εσύ πόσο εύκολα μαθαίνεις να χρησιμοποιείς τις πλατφόρμες που «τρέχουν» πίσω από τις οθόνες; Πόσο πρόβλημα είναι για σένα τόση τεχνολογία; Και πόσο κόσμο ξέρεις που δεν υπάρχει περίπτωση να μάθει πως να ελέγχει όλα αυτά τα συστήματα «πίσω» από την οθόνη;