ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Γιατί στις νταλίκες υπάρχουν 2 πίσω ρόδες & γιατί η μια σηκώνεται;

Γιατί στις νταλίκες υπάρχουν 2 πίσω ρόδες & γιατί η μια σηκώνεται;

4.263 Επισκέψεις στο άρθρο (3/2/2024)

- Το βλέπουμε κυρίως σε νταλίκες και μεγάλα λεωφορεία
- Το έξτρα βάρος ο κύριος λόγος
- Παραπάνω άξονες που στρίβουν, με διπλά λάστιχα σε κάθε πλευρά
- Δεύτερος άξονας που σηκώνεται όταν είναι ξεφόρτωτο το όχημα

autotriti team

Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»

Το βλέπουμε κυρίως σε νταλίκες και μεγάλα λεωφορεία

Πιθανότατα θα έχετε προσέξει πως πολλά βαρέα οχήματα έχουν δύο πίσω άξονες. Συνήθως το συναντάμε σε νταλίκες (τράκτορες), μεγάλα φορτηγά ή λεωφορεία (κυρίως 2όροφα), όπου στο πίσω μέρος, αντί για έναν άξονα έχουν δύο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
 

Το έξτρα βάρος ο κύριος λόγος

Κάποιοι ίσως σκεφτούν πως πρόκειται για έξτρα άξονες ως ρεζέρβα σε περίπτωση που κάποιο λάστιχο «κλατάρει». Όμως η απάντηση βρίσκεται στο έξτρα βάρος που θα χρειαστεί να μεταφέρουν αυτά τα οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη σειρά με ρόδες χρησιμεύει ώστε να αυξήσει το ωφέλιμο φορτίο του οχήματος.
 

Παραπάνω άξονες που στρίβουν, με διπλά λάστιχα σε κάθε πλευρά

Τα περισσότερα βαρέα οχήματα έχουν διπλά λάστιχα στον πίσω άξονα για αυτόν ακριβώς το λόγο, να αντέχουν το περισσότερο βάρος αλλά και να μην χάσουν τον έλεγχο σε περίπτωση που κλατάρει κάποιο πίσω λάστιχο. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να υπάρχουν περισσότεροι από 2 πίσω άξονες, ειδικά σε μεγάλους τράκτορες που μεταφέρουν τεράστια φορτία μεγάλου βάρους. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνηθίζεται οι πίσω άξονες να στρίβουν και αυτοί προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς, ώστε να βελτιώσουν την ευελιξία και να μειώσουν την τριβή.
 

Δεύτερος άξονας που σηκώνεται όταν είναι ξεφόρτωτο το όχημα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι παραπάνω άξονες και τα διπλά λάστιχα σε κάθε πλευρά αυξάνουν κατά πολύ την τριβή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οχήματα αυτά να γίνονται δυσκίνητα σε κλειστές μανούβρες, να καίνε παραπάνω καύσιμο και να έχουν αυξημένες φθορές στα λάστιχα. Όμως εκτός από τους πίσω άξονες που στρίβουν, υπάρχει και ένας ακόμα τρόπος να μειωθούν τα παραπάνω προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, στα περισσότερα τέτοια οχήματα οι έξτρα πίσω άξονες είναι πτυσσόμενοι και μπορούν να σηκωθούν μερικά εκατοστά από το έδαφος ώστε να μην έρχονται σε επαφή με αυτό. Αυτό γίνεται όταν το όχημα μετακινείται χωρίς φορτίο ώστε να μην επιβαρύνεται με την έξτρα τριβή και άρα τις φθορές που αναφέραμε παραπάνω.

Παλιότερα αυτή η διαδικασία γινόταν χειροκίνητα από τον οδηγό, κάτι που σήμερα γίνεται απλά με ένα κουμπί μέσα στην καμπίνα.
 

PEUGEOT
FORD EVANS