ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Πότε θα αλλάξουμε; Γιατί πετάμε σκουπίδια από το αυτοκίνητο;

 Σχολιάστε 
(28/12/2024)
Πότε θα αλλάξουμε; Γιατί πετάμε σκουπίδια από το αυτοκίνητο;

Περνάς από διόδια και βλέπεις παντού πεταμένες αποδείξεις, ενώ στους δρόμους βλέπεις σκουπίδια, πλαστικά από καφέδες κλπ
Τα σκουπίδια φράζουν τα φρεάτια και χειροτερεύουν τις πλημμύρες
Πολλές φωτιές «ξεκινούν» από τσιγάρα & σκουπίδια
Απαγορεύεται (προφανώς) αλλά ποιος ακούει τους νόμους

Όλη η Ελλάδα μια χωματερή. Γιατί;

Αν τυχόν περπατήσεις σε κάποιον πολυσύχναστο επαρχιακό δρόμο, ή σε κάποιον κεντρικό δρόμο εντός πόλης ή χωριού, θα δεις αριστερά-δεξιά δεκάδες σκουπίδια. Από φλούδες φρούτων και συσκευασίες φαγητού, όπως παγωτά, σοκολάτες, πατατάκια μέχρι κουτάκια αναψυκτικού, μπύρας ή πλαστικά ποτήρια καφέ. Για τα αποτσίγαρα ούτε λόγος, καθώς παρότι εδώ και δεκαετίες ξέρουμε ότι δεν φυτρώνουν… τσιγαριές, οδηγοί και περαστικοί συνεχίζουν να τα πετούν εκτός του αυτοκινήτου!

Όλοι ξέρουμε ότι απαγορεύεται και όλοι μας «χαλιόμαστε» στο θέαμα, όμως δυστυχώς μεγάλο ποσοστό οδηγών και επιβατών συνεχίζουν να θεωρούν πως μπορούν να πετούν τα σκουπίδια τους εκτός του παραθύρου, σαν να βρίσκεται ένας μόνιμος κάδος έξω από το αυτοκίνητο.

Η κακή αυτή συνήθεια κρατά δεκαετίες στη χώρα μας και δεν αφορά μόνο οδηγούς, αλλά και πεζούς. Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, τα δεκάδες σκουπίδια αποτελούν πηγή μόλυνσης αλλά και «καύσιμη ύλη» σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που η ζέστη πιάνει κόκκινο και οι πυρκαγιές ανά την Ελλάδα ξεσπούν κατά δεκάδες καθημερινά. Για να μην αναφέρουμε παραθαλάσσιες περιοχές, που όλα αυτά τα σκουπίδια με τον πρώτο αέρα ή την πρώτη δυνατή βροχή θα βρεθούν στην παραλία και το βυθό που θα κολυμπούν τα παιδιά σου.

Αν πετάξεις οτιδήποτε εκτός του αυτοκινήτου, φλερτάρεις με πρόστιμο 200 ευρώ και χάνεις άδεια και δίπλωμα για 2 ολόκληρους μήνες. Στην περίπτωση μάλιστα που πετάξεις τσιγάρο, μπορεί να σου κόψει πρόστιμο και η Πυροσβεστική, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 5.000 ευρώ, αν σε πιάσουν να το ξανακάνεις μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

Το θέμα είναι πως η κατάσταση δεν δείχνει να αλλάζει. Λίγο η αδιαφορία των Ελλήνων, λίγο η ύπαρξη προστίμου που όμως σπάνια κόβεται (γιατί δεν γίνεται να υπάρχει σε κάθε δρόμο της χώρας περιπολικό να δίνει «αυτόγραφα») και το αποτέλεσμα είναι μια από τα ίδια.

Τι μπορεί να γίνει από την Πολιτεία;

Μια γενική καμπάνια σε συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων θα ήταν μια καλή πρώτη κίνηση. Με σωστή ενημέρωση των οδηγών μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και ίντερνετ, παροτρύνοντας τους να έχουν έναν μικρό κάδο ή σακούλα εντός του αυτοκινήτου και να συγκεντρώνουν εκεί τα απορρίμματά τους και να τον αδειάζουν κάθε τόσο σε έναν κάδο σκουπιδιών. Σημαντικό ρόλο παίζει και η εκπαίδευση, με την δημιουργία οικολογικής συνείδησης από τα πρώτα κιόλας σχολικά χρόνια να κρίνεται αναγκαία. Ένας οδηγός-γονιός που θα «τα ακούσει» από το παιδί του την ώρα που πετά το σκουπίδι του από το αυτοκίνητο, θα νιώσει ντροπή εκείνη τη στιγμή και πιθανό να αλλάξει συμπεριφορά.

Εσύ όμως τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Και τελικά ποιος φταίει περισσότερο, το κράτος, ή ο ίδιος ο λαός;

Mercedes
NISSAN