Το νέο φανάρι του Θωρ της Volvo είναι απίθανο. Προσθέτει όλα όσα λείπουν από το κατά τα άλλα αναμενόμενο σχεδιαστικά SUV της μάρκας. Όμως αυτό που δείχνει πιο πολύ είναι πως αυτό το Volvo δεν είναι για σένα. Γιατί;
Πως ένα μόνο φανάρι δείχνει τόσα πολλά για το που απευθύνεται η μάρκα;
Πρέπει να δεις το φανάρι σε βίντεο για να εκτιμήσεις την σχεδίασή του. Αναμμένο ή σβηστό δε δείχνει σπουδαίο, αν και είναι σίγουρα πολύ όμορφο. Αυτό που το κάνει καταπληκτικό είναι η μετάβαση από ημέρας σε νύχτας. Το φανάρι έχει δύο στελέχη, ένα εμπρός, με επίπεδα LED, που φαίνονται στη λειτουργία ημέρας και μαζί με το πλαινό κάθετο πάνελ των άλλων επίπεδων LED, σχηματίζουν το σφυρί του Θωρ. Και ένα σετ δύο προβολέων, που αποκαλύπονται όταν τα πανελ που σχηματίζουν το χέρι του σφυριού, ανοίγουν, στη βραδινή λειτουργία.
Μιλάμε για άλλη πίστα. Κινούμενα μέρη σε φανάρι είχαμε να δούμε από τότε που χάσαμε τα πτυσσόμενα φώτα. Και δεν είναι μόνο ότι ανοίγουν, είναι ότι τα πάνελ LED δημιουργούν και ένα κινούμενο σχέδιο όταν ανάβουν ή αλλάζουν από ημέρας σε νύχτας. Μιλάμε για πραγματικό κομψοτέχνημα.
Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Ξέρεις πόσο θα κοστίζει αυτό το φανάρι; Όχι όταν αγοράζεις το αυτοκίνητο. Όταν σκάσεις στον μπροστινό γιατί κοίταξες το κινητό παραπάνω και σου πάρει μάσκα-φανάρι-φτερό-προφυλακτήρα, και το φανάρι μόνο θα έχει όσο όλα τα άλλα μαζί. Επί δύο.
Είναι εμφανές πως το κόστος αυτό δεν απασχολεί τους κατασκευαστές. Εξάλλου για εκείνους η επισκευή είναι πηγή εισοδήματος. Δεν απασχολεί όμως ούτε και τους αγοραστές. Ή για να το πούμε απλά, τους «χρήστες». Γιατί με τέτοια κόστη επισκευής, είναι εμφανές πως μόνο leasing μπορεί να αντέξει τέτοιες επισκευές. Ούτε η μεικτή ασφάλεια αρκεί. Πόσο καιρό μέχρι να πάρουν πρέφα (και στην Ελλάδα) οι ασφαλιστικές ότι όταν το κόστος επισκευής είναι μεγάλο, θα το μοιράζονται μαζί σου, όχι άμεσα, αλλά με αύξηση του ασφάλιστρου την επόμενη χρονιά.
Όχι, είναι ξεκάθαρο πως η Volvo ενδιαφέρεται μόνο για τους εταιρικούς αγοραστές ή όσους μπορούν να αποκτήσουν τα αυτοκίνητά της με χρονομίσθωση. Και οι επιλογές της, όσο όμορφες και αν είναι, δείχνουν πως δεν είναι για όλους.
Τι λες; Όταν οι κατασκευαστές φορτώνουν τόσο ακριβά μέρη σε τόσο ευάλωτα σημεία, ποιος μπορεί να πληρώσει τη νύφη όταν σπάσουν;