Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Γράφεται ιστορία στα δικαστήρια της Γερμανίας

1.978 Επισκέψεις στο άρθρο (30/9/2019)

Σήμερα άρχισε η εκδίκαση της μαζικής αγωγής κατά της Volkswagen στη Γερμανία, την οποία προσυπογράφουν περισσότεροι από 400.000 κάτοχοι μοντέλων της μάρκας.

Μια πρωτοφανής αγωγή στα δικαστικά χρονικά της Γερμανίας ξεκίνησε να εκδικάζεται σήμερα με περισσότερους από 400.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Volkswagen να υποβάλλουν μαζικά αγωγή για το θέμα του dieselgate (σ.σ. ο ακριβής αριθμός θα γνωστοποιηθεί μετά τις σημερινές εισαγωγικές ακροάσεις).

Βασικό αξίωμα των εναγόντων είναι οι χρηματικές αποζημιώσεις, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούνται ζήτημα απάτης με αφορμή την παραποίηση των στοιχείων των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων τους. Στο πλευρό των οδηγών, πέρα από μια στρατιά δικηγόρους βρίσκονται και φορείς, όπως ο οργανισμός προστασίας δικαιωμάτων των καταναλωτών VZBV.

Από την άλλη, οι δικηγόροι της VW είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος για εκείνους, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των FT, αφού η όποια αλλοίωση των στοιχείων των εκπομπών ρύπων δεν προκάλεσε καμία προσωπική ζημιά στους οδηγούς, καθώς τα οχήματα κυκλοφορούσαν στους δρόμους χωρίς να προκαλούν κάποιο απτό πρόβλημα στους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα, σημειώθηκε πως έχουν στα πλάνα τους να ασκήσουν τις προβλεπόμενες εφέσεις και να φτάσουν την υπόθεση μέχρι το ανώτατο δικαστήριο σε βάθος τετραετίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι τεχνικώς αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση της υπόθεσης, αφού είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που κατατίθεται μια τέτοια αγωγή-μαμούθ, την οποία οι Γερμανοί νομικοί ονόμασαν «Musterfeststellungsklage» από την 1η Νοεμβρίου 2018. Το εν λόγω νομικό πλαίσιο είναι ταυτόσημο με το αμερικανικό μοντέλο «declatory model action» (DMA) σύμφωνα με το οποίο μπορούν να γίνουν αγωγές που ασκούνται από ένα άτομο το οποίο εκπροσωπεί μια ομάδα ανθρώπων.

Toyota
PEUGEOT