Μελέτη στατιστικής εταιρείας παρουσιάζει πως την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των τιμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε αντίθεση με την Κίνα όπου υπάρχει μείωση, δημοσιεύοντας μάλιστα και τους σχετικούς αριθμούς.
Οι τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων στις δυτικές αγορές και κατ' επέκταση στην Ευρώπη έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά από αυτές της Κίνας κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό τουλάχιστον έδειξε έκθεση της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων αυτοκινήτου Jato Dynamics, που αντιπαραβάλει τους αριθμούς.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα ισχυρίζεται η Jato, από το 2011 έως και σήμερα, η μέση τιμή ενός νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Κίνα μειώθηκε από 41.800 ευρώ σε 22.100 ευρώ, πτώση δηλαδή της τάξης του 47%. Αντίθετα στην Ευρώπη, ο μέσος όρος αυξήθηκε από 33.292 ευρώ το 2012 σε 42.568 ευρώ φέτος, δηλαδή αύξηση 28%. Μάλιστα όπως σημειώνει η εταιρεία, η αύξηση των τιμών στα ηλεκτρικά είναι φαινόμενο που βρίσκουμε και στην αγορά των ΗΠΑ, αγγίζοντας ποσοστό +38% την τελευταία δεκαετία.
Συνέχεια του άρθρου >>>
Ενδεικτικά, η στατιστική εταιρεία αναφέρει πως στο Ηνωμένο Βασίλειο τα ηλεκτρικά οχήματα είναι 52% πιο ακριβά από τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ στην Ολλανδία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 54%. Η Νορβηγία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ανέτρεψε την τάση, όπου ο μέσος όρος αγοράς ηλεκτρικού κοστίζει 8.500 ευρώ λιγότερο από το μέσο όρο αγοράς βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με την Jato Dynamics, η πρόοδος της Κίνας την τελευταία δεκαετία είναι το αποτέλεσμα μιας ενοποιημένης προσπάθειας να καθιερωθεί ως ηγέτης στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων μετά από μεγάλες κυβερνητικές επενδύσεις το 2009. Ως αποτέλεσμα, έχει ήδη αρχίσει να καταργεί σταδιακά τα κίνητρα των καταναλωτών, ενώ οι κατασκευαστές στην Ευρώπη εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από κυβερνητικά σχέδια για να καταστήσουν τα ηλεκτρικά οχήματα ευρέως προσιτά.
Μελετώντας όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της και κάνοντας τις τιμολογιακές συγκρίσεις στις προαναφερόμενες αγορές αφού έχει μετατρέψει όλα τα ποσά σε ευρώ, η Jato Dynamics συμπεραίνει πως: «Η Κίνα έχει επικεντρωθεί στο προσιτό τέλος της αγοράς ηλεκτρικού, με το 40% των πωλήσεών της να προέρχεται από την κατηγορία αυτοκινήτων πόλης, όπου η μέση τιμή ανέρχεται στα 6.700 ευρώ. Το φθηνότερο ηλεκτρικό μπορεί να αγοραστεί για μόλις 3.700 ευρώ, τη στιγμή που 15.470 ευρώ είναι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη. Από την άλλη στις ΗΠΑ, το φθηνότερο ηλεκτρικό κοστίζει 24.800 ευρώ».
Κλείνοντας, η έκθεση αναφέρει ότι δεν είναι σαφές πώς θα προσαρμοστούν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων όταν τα κίνητρα για ηλεκτρικά από τις κυβερνήσεις αρχίσουν να μειώνονται.