Σε εθνικό σπορ έχει εξελιχθεί η συνήθεια πολλών ιδιοκτητών να «κρατάνε» θέση έξω από το σπίτι τους για να έχουν σταθερή θέση πάρκινγκ. Επιτρέπεται κάτι τέτοιο ή όχι;
Το... εθνικό σπορ του τσαμπουκά!
Παρκάρισμα, από τους μεγαλύτερους βραχνάδες των οδηγών σε σχεδόν κάθε ελληνική πόλη. Πόσα και πόσα βράδια δεν έχεις φάει μισάωρα και βάλε, ψάχνοντας μια θέση να βάλεις το αμάξι σου για να πας επιτέλους για ύπνο.
Τι είναι όμως πιο εκνευριστικό από το να ψάχνεις για μια θέση και να μην βρίσκεις; Να πέφτεις πάνω σε κάποιον «εξυπνάκια», που «καβατζώνει» θέση έξω από το σπίτι του με κάθε λογής αντικείμενο. Από καρέκλες και γλάστρες, μέχρι σανίδια, κουβάδες, αυτοσχέδιες ταμπέλες «μην παρκάρετε» ή και κάποιο αρχαίο μηχανάκι, που ανάθεμα αν έχει πάρει μπροστά την τελευταία 5ετία και συχνά δεν έχει ούτε πινακίδες κυκλοφορίας…
Και το χειρότερο; Αν τυχόν πας να μετακινήσεις το αντικείμενο για να παρκάρεις, τότε πιθανότατα θα πεταχτεί από το σπίτι του και με φωνές και τσαμπουκάδες θα προσπαθήσει να σε διώξει. Έχει όμως δικαίωμα να κάνει οτιδήποτε από αυτά;
Σύμφωνα με τον Νόμο, κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά. Το πρόστιμο μάλιστα είναι 400 ευρώ!
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 48 του Κ.Ο.Κ.:
Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.
Κατ' εξαίρεση της διάταξης της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι' αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών.
Αυτοί που ανεγείρουν οικοδομές μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή εκτελούν άλλα έργα και καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο μπροστά από την οικοδομή ή το έργο, υποχρεούνται να κατασκευάσουν πρόσθετο πεζοδρόμιο ή να πάρουν άλλα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
Όταν επιτρέπεται, όπως πιο πάνω, η κατάληψη τμήματος οδού πρέπει αυτό να επισημαίνεται υποχρεωτικά από αυτόν που το κατέλαβε κατά τις διατάξεις του άρθρου 9 του παρόντος Κώδικα.
Η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση, εκτός γι' αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος – έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων.
Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400,00) ευρώ».