Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Καμένη λάμπα; Πρόστιμο έως 150 ευρώ & άδεια/δίπλωμα για 10 μέρες

11.673 Επισκέψεις στο άρθρο (15/3/2024)
Καμένη λάμπα; Πρόστιμο έως 150 ευρώ & άδεια/δίπλωμα για 10 μέρες

- Kαμένη λάμπα; Φλερτάρεις με βαρύ πρόστιμο & αναλόγως χάνεις άδεια-δίπλωμα
- Τα περισσότερα φώτα (μεγάλα, μεσαία & μικρά, τα φώτα φρένων, φλας & ανακλαστήρες) έχουν πρόστιμο 150 ευρώ
- Μάλιστα στα μεσαία & τα φώτα φρένων χάνεις άδεια & δίπλωμα για 10 μέρες
- Καμένο φως πινακίδας, ομίχλης & όπισθεν έχουν 40 ευρώ πρόστιμο

Τώρα που νυχτώνει νωρίς, κάνουν μπαμ οι καμένες λάμπες!

Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούμε με καμένες λάμπες. Ωστόσο λίγοι γνωρίζουν το ακριβες πρόστιμο με το οποίο φλερταρουν αν τους σταματήσει η τροχαία. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, εκτός του χρηματικού προστίμου μπορούν να χάσουν το δίπλωμα και την άδεια κυκλοφορίας για κάποιες μέρες, ή ακόμα και να προστεθούν πόντοι στο point system.

Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε περίπτωση με τον ισχύοντα Κ.Ο.Κ. και πριν ψηφιστεί ο νέος που σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργο θα έχει στόχο να τιμωρείται ο οδηγός και όχι το όχημα.

Φώτα πορείας (μεγάλα)

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ένα όχημα που μπορεί να ξεπεράσει τα 40 χλμ./ώρα πρέπει να έχει δύο φώτα πορείας εμπρός που να φέγγουν σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων. Σε περίπτωση που δεν λειτουργούν όπως προβλέπεται παραπάνω, το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Φώτα διασταύρωσης (μεσαία)

Με δύο φώτα διασταύρωσης στο εμπρός μέρος πρέπει να εφοδιάζονται οχήματα που μπορούν να κινηθούν με πάνω από 10 χλμ./ώρα, τα οποία πρέπει να φέγγουν σε απόσταση 40 μέτρων τουλάχιστον τη νύχτα και με καλές καιρικές συνθήκες. Σε περίπτωση που αυτό δεν ισχύει τότε το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται στα 150 ευρώ ενώ προβλέπεται και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος οδήγησης για 10 μέρες!

Φώτα θέσης (μικρά)

Όσον αφορά τα φώτα θέσης, αυτά πρέπει να είναι 2 εμπρός σε λευκό ή κίτρινο χρώμα και 2 πίσω σε κόκκινο χρώμα και να είναι ορατά από απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων, χωρίς να θαμπώνουν τους άλλους οδηγούς. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόστιμο είναι και εδώ 150 ευρώ.

Φως πινακίδας

Το συγκεκριμένο φως πρέπει να φωτίζει επαρκώς την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος ώστε να είναι ευανάγνωστη τη νύχτα από απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων και χωρίς να φαίνεται απευθείας από τους πίσω οδηγούς (κρυφό). Σε περίπτωση που αυτό είναι καμένο τότε μπορεί να επιβληθεί στον οδηγό πρόστιμο 40 ευρώ.

Φώτα φρένων

Τα αυτοκίνητα που μπορούν να ξεπεράσουν τα 25 χλμ./ώρα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 2 φώτα φρένων στο πίσω μέρος τους, τα οποία πρέπει να φωτίζουν εμφανώς πιο έντονα από τα αντίστοιχα θέσεως. Σε περίπτωση που αυτό δεν ισχύει, τότε το πρόστιμο είναι 150 ευρώ, ενώ αφαιρείται η άδεια του οχήματος και το δίπλωμα του οδηγού για 10 μέρες. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση προστίθεται και 3 βαθμοί στο point system.

Φώτα ομίχλης & όπισθεν

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. τα φώτα ομίχλης δεν είναι υποχρεωτικά, ωστόσο αν ένα όχημα έχει φώτα ομίχλης μπροστά αυτά πρέπει να είναι δύο στον αριθμό και δεν μπορούν να είναι ψηλότερα από τα φώτα διασταύρωσης. Όσον αφορά το πίσω μέρος του οχήματος, μπορούν να είναι ένα ή δύο στον αριθμό, χρώματος κόκκινου. Σε περίπτωση που δεν λειτουργούν όπως προβλέπεται τότε το πρόστιμο είναι 40 ευρώ.

Όσον αφορά τα φώτα της όπισθεν, αυτά πρέπει να είναι χρώματος λευκού ή κίτρινου και να ανάβουν αυτόματα όταν βάζεις την όπισθεν στο κιβώτιο. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόστιμο είναι επίσης 40 ευρώ και θα αφαιρεθούν άδεια και δίπλωμα για 10 μέρες.

Φώτα δεικτών κατεύθυνσης & έκτακτης ανάγκης (φλας & αλάρμ)

Τα αυτοκίνητα επιβάλλεται να εφοδιάζονται με ζευγάρια φώτων αλλαγής κατεύθυνσης κίτρινου χρώματος που αναβοσβήνουν και είναι ορατά μέρα και νύχτα. Υπάρχει μάλιστα και συγκεκριμένος ρυθμός που πρέπει να αναβοσβήνουν (90 παλμοί το λεπτό με ανοχή +/- 30 παλμών. Το ίδιο ισχύει και για τα φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ). Σε περίπτωση που δεν λειτουργούν όμως πρέπει, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ.

Αντανακλαστήρες

Τελευταίοι σε αυτή τη λίστα είναι οι αντανακλαστήρες. Κάθε αυτοκίνητο πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 τέτοιους, οι οποίοι πρέπει να είναι ορατοί τη νύχτα και με καθαρές καιρικές συνθήκες από απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων όταν πέφτει φως πάνω τους. Μπορούν να έχουν οποιοδήποτε σχήμα εκτός τριγωνικού (αντίθετα τα ρυμουλκούμενα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά τριγωνικούς αντανακλαστήρες). Σε περίπτωση που κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, τότε το πρόστιμο είναι 150 ευρώ.

Autotriti.gr
OPEL