Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, η Εγνατία είναι αντίθετη, αλλά η Εισαγγελία φαίνεται πως στηρίζει τη χρήση καρφιών για να σκάνε τα λάστιχα των οχημάτων που κινούνται ανάποδα στους αυτοκινητόδρομους του Έβρου.
Τα συνεχή περιστατικά διακινητών μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, που κινούνται ακόμα και στο αντίθετο ρεύμα της Εγνατίας Οδού με μεγάλη ταχύτητα, έχουν φέρει αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία που ζητά μέτρα αντιμετώπισης του ιδιαίτερα επικίνδυνου φαινομένου.
Πρόσφατα μάλιστα, οι κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή, συγκεντρώνοντας μεταξύ άλλων και υπογραφές για χρήση «καρφιών» από την τροχαία, για να σκάνε τα λάστιχα των οχημάτων και να ακινητοποιούνται.
Το φαινόμενο έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να θρηνούμε ακόμα και ανθρώπινες ζωές, καθώς πολλοί διακινητές για να αποφύγουν τους ελέγχους των αρχών, οδηγούν ακόμα και ανάποδα στην Εγνατία.
Το σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας Αλεξανδρούπολης προς τον Αστυνομικό Διευθυντή της πόλης, Λάμπρο Τσιάρα.
Λίγες μέρες νωρίτερα, εκπρόσωπος της Εγνατίας Οδού, είχε δηλώσει πως η τοποθέτηση καρφιών είναι παράνομη, καθώς δεν περιγράφεται από τον Κ.Ο.Κ., αλλά και επικίνδυνη, καθώς κανένας αυτοκινητόδρομος στη χώρα δεν έχει σχεδιαστεί για τη χρήση τέτοιων μέσων αναγκαστικής ακινητοποίησης οχημάτων. Αντιθέτως, η Εγνατία Οδός στηρίζει τη χρήση μιας εφαρμογής σαν το 112, που θα ενημερώνει-προειδοποιεί τους οδηγούς, όταν κινείται κάποιο όχημα ανάποδα στον αυτοκινητόδρομο.
Το έγγραφο της εισαγγελίας που φαίνεται να τα αλλάζει όλα
Από την άλλη, έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης προς τον Αστυνομικό Διευθυντή της πόλης, που παρουσιάστηκε σε δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR, φαίνεται πως δίνει το πράσινο φως για την χρήση καρφιών από τις αρχές.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «για την αντιμετώπιση των κινούμενων αυτοκινήτων στο αντίθετο ρεύμα πορείας, η χρήση ως έσχατης λύσης μηχανικών μέσων πρόκλησης ζημιάς στα ελαστικά του οχήματος δια της προοδευτικής απελευθέρωσης της πίεσης των ελαστικών του προς επίτευξη αναγκαστικής ακινητοποίησης του κρίνεται σύννομη, επιτρεπτή και κατά περίπτωση πάντοτε υπό το πρίσμα της αρχής αναλογίας και της στάθμισης των επαπειλούμενων αγαθών επιβεβλημένη».
Επίσης, στο έγγραφο ενθαρρύνεται η ενημέρωση των ανυποψίαστων οδηγών μέσω της υπηρεσίας ειδοποίησης εκτάκτου ανάγκης «112», σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η έγκαρη ακινητοποίηση του οχήματος του υπόπτου. Το έγγραφο αυτό, ήταν αποτέλεσμα επιστολής που έστειλε προς την Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης, ο βουλευτής του νομού Έβρου, Παπαδάκης Παράσχος στις αρχές του μήνα.
Τώρα μένει να δούμε αν θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο και πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, χωρίς να υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού ή ακόμα και ανθρώπινης απώλειας.