Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Mercedes: Η 1η που δοκιμάζει σύστημα αυτόνομης οδήγησης 4ου επιπέδου

 Σχολιάστε 
3.344 Επισκέψεις στο άρθρο (12/8/2024)
Mercedes: Η 1η που δοκιμάζει σύστημα αυτόνομης οδήγησης 4ου επιπέδου
4 Φωτογραφίες »

- Ξεκίνησαν στην Κίνα οι πρώτες δοκιμές.
- Ειδικές S-Class χρησιμοποιούνται για τις δοκιμές.
- Δοκιμές σε στάθμευση, όπισθεν, πορεία και άλλα πολλά σενάρια.
- Η Mercedes έχει πάρει ήδη έγκριση για Drive Pilot 3ου επιπέδου.

Ξεκίνησαν στην Κίνα οι πρώτες δοκιμές

Η Mercedes-Benz έλαβε το πράσινο φως να ξεκινήσει δοκιμές συστημάτων αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4 σε αυτοκινητόδρομους και αστικούς δρόμους στο Πεκίνο της Κίνας. Έτσι, όπως υπερηφανεύεται η γερμανική luxury μάρκα, είναι η πρώτη απ' οποιαδήποτε διεθνώς εταιρεία στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας που καταφέρνει κάτι τέτοιο!

Ειδικές S-Class χρησιμοποιούνται για τις δοκιμές

Όπως λοιπόν αναφέρει η Mercedes, οι δοκιμές γίνονται μέσω ειδικά προσαρμοσμένων S-Class. Τα μοντέλα αυτά είναι εξοπλισμένα με μια ολοκληρωμένη σειρά αισθητήρων, οι οποίοι φαίνεται να περιλαμβάνουν πολλαπλά LiDAR που βρίσκονται στην οροφή σε μια καμπυλωτή μονάδα. Η φίρμα λέει ότι το αυτόνομο σύστημα οδήγησης στο 4ο επίπεδο δοκιμάζεται σε μια σειρά από διαφορετικά σενάρια, όπως η στάθμευση, η όπισθεν, η πλοήγηση σε κυκλικούς κόμβους και οι αριστερές στροφές σε κυκλοφορία χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Τα πρωτότυπα δοκιμάζουν επίσης και συστήματα που θα αυξήσουν την ασφάλεια όντας ικανά να επιβραδύνουν μόνα τους και να οδηγούν σε μονές, στενές λωρίδες, όπως για παράδειγμα στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων.
 
Στην κλίμακα των αυτόνομων συστημάτων οδήγησης, η οποία έχει πέντε επίπεδα, το 4ο επίπεδο στο οποίο προχωρά σε δοκιμές η Mercedes θέλει το αυτοκίνητο να λειτουργεί χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη για παρατεταμένες περιόδους. Πλήρης αυτόνομη οδήγηση, όπου όλα θα τα κάνει μόνο του το αυτοκίνητο είναι το 5ο επίπεδο!

Η Mercedes δουλεύει ακατάπαυστα πάνω στην αυτόνομη οδήγηση

Η είδηση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Η Mercedes άλλωστε δοκιμάζει και αναπτύσσει ακούραστα νέα και καινοτόμα συστήματα αυτόνομης οδήγησης τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά να πούμε πως στα τέλη του 2022, έλαβε έγκριση για την ανάπτυξη μιας λειτουργίας αυτοματοποιημένης στάθμευσης επιπέδου 4 σε ένα ενιαίο χώρο στάθμευσης στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης. Πέρυσι, παρουσίασε το σύστημα 3ου επιπέδου Drive Pilot στις ΗΠΑ, όντας το πρώτο σύστημα αυτόνομης οδήγησης σε αυτό το επίπεδο που εγκρίθηκε για χρήση σε δημόσιους αυτοκινητόδρομους.

Τα αυτοκίνητα σήμερα εξοπλίζονται από συστήματα 2ου επιπέδου

Τέλος, να σημειωθεί πως παρόλο το γεγονός πως η Mercedes προχωρά σε δοκιμές συστημάτων αυτόνομης οδήγησης 4ου επιπέδου, η εφαρμογή τους στην καθημερινότητα είναι κάτι μακρινό. Θυμίζουμε πως σήμερα τα συστήματα που υπάρχουν εγκατεστημένα στα νέα αυτοκίνητα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία 2ου επιπέδου.

SEAT AUTHENTIC
Autotriti.gr