ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

«Μούφα» περιπολικά με αναμμένους φάρους στους δρόμους: Τι λέει ο νόμος;

14.586 Επισκέψεις στο άρθρο (28/4/2024)
«Μούφα» περιπολικά με αναμμένους φάρους στους δρόμους: Τι λέει ο νόμος;

- Τελευταία κυκλοφορούν πολλά πολιτικά αυτοκίνητα με «φάρους» στους δρόμους
- Ανήκουν όλα στην Ελληνική Αστυνομία ή πρόκειται και για... παράνομους ιδιώτες που το παίζουν αστυνομικοί;
- Ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 150 ευρώ, αλλά αρκεί;

Γεμίσαμε «ασφαλίτικα» ή παίζει κάτι άλλο;

Τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε όλο και περισσότερες καταγγελίες από αναγνώστες ή γινόμαστε οι ίδιοι μάρτυρες περιστατικών που αφορούν συμβατικά οχήματα με αναμμένους φάρους, μπλε ή άλλου χρωματισμού, να κυκλοφορούν στους δρόμους. Ακόμα χειρότερα, οι οδηγοί τους σε πολλές περιπτώσεις δρουν χωρίς κανένα περιορισμό, προσπερνούν με ταχύτητα από τη Λ.Ε.Α. (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης), πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς και γενικότερα οδηγούν με έναν περίσσιο… τσαμπουκά, διακινδυνεύοντας να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα.
 
Λίγες ημέρες πριν, συναντήσαμε στον Κηφισό μια παλιά BMW 316i e46 sedan (σαν αυτή της φωτογραφίας), να κάνει σφήνες σε ώρα αιχμής ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα οχήματα, καταλήγοντας στη Λ.Ε.Α. όπου προσπέρασε τους πάντες με ταχύτητα. Και όλα αυτά, με αναμμένο μπλε φάρο στην οροφή του αυτοκινήτου. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν όχημα ελεύθερου χρωματισμού της ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ. αυτά που στην Ελλάδα αποκαλούνται ως «ασφαλίτικα») καθώς από τη μία πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με χαμηλή ισχύ, ενώ παράλληλα δεν έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε στο στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας, αν και έχουμε συναντήσει στο παρελθόν στους δρόμους της Αττικής περιπολικό μία BMW Σειρά 3 ίδιας χρονολογίας.

Τι ακριβώς είναι αυτά τα αυτοκίνητα;

Σε αρκετές περιπτώσεις, δεν αποκλείεται τα αυτοκίνητα που φέρουν ειδικές συσκευές προειδοποίησης και φωτιστικά σώματα, όπως οι φάροι και οι σειρήνες, να μην ανήκουν στην Ελληνική Αστυνομία ή την Ασφάλεια, αλλά να πρόκειται για πολιτικά οχήματα που ανήκουν είτε στην ιδιωτική ασφάλεια υψηλά ιστάμενων προσώπων (VIP security). Ακόμα χειρότερα, ίσως πρόκειται για απλούς πολίτες που αγοράζοντας έναν απλό φάρο από το διαδίκτυο με 20-30 ευρώ, κυκλοφορούν στους δρόμους παριστάνοντας τους... σερίφηδες.

Προφανώς, σε κάθε περίπτωση, όταν συνυπάρχουμε στο δρόμο με ένα τέτοιο όχημα αποφεύγουμε οποιαδήποτε προστριβή με τον οδηγό του, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πρόκειται για κάποιο όχημα ελεύθερου χρωματισμού της ΕΛ.ΑΣ. και να εμποδίζουμε εκείνη την ώρα την υπηρεσία του. Όμως, κακά τα ψέματα, κάποια εξ αυτών δημιουργούν ερωτηματικά...

Τι λέει ο ΚΟΚ αν έχεις φάρο στο αυτοκίνητο;

Το να έχει ένα οποιοδήποτε πολιτικό αυτοκίνητο ειδικές συσκευές προειδοποίησης (φάρο ή/και σειρήνα) είναι παράνομο και απαγορεύεται από τον Κ.Ο.Κ.. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κ.Ο.Κ. «Αυτός που για να επιτύχει την κατά προτεραιότητα κίνησή του προσποιείται ότι το όχημα που οδηγεί είναι όχημα άμεσης ανάγκης ή μεταφέρονται με αυτό πρόσωπα που έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ».

Εσείς έχετε γίνει μάρτυρες σε παρόμοια περιστατικά και αμφιβάλλατε για το κατά πόσο το αυτοκίνητο με τον φάρο/σειρήνα ήταν όντως της Ελληνικής Αστυνομίας;

KIA
Autotriti.gr