Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
3 φωτογραφίες »

Το νέο κιβώτιο ταχυτήτων αναφέρεται ως Intelligent Manual Transmission (IMT).

Νέο χειροκίνητο κιβώτιο της Kia για τα ήπια υβριδικά

2.108 Επισκέψεις στο άρθρο (24/6/2020)

Ένα νέο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων για τα επερχόμενα ήπια υβριδικά μοντέλα παρουσίασε η Kia, η οποία ισχυρίζεται πως προσφέρει βελτιωμένη οικονομία καυσίμου.


Το νέο κιβώτιο ταχυτήτων αναφέρεται ως Intelligent Manual Transmission (IMT) και θα εισαχθεί αρχικά στον ήπια υβριδικό κινητήρα diesel 1,6 λίτρων των Ceed και Xceed, ενώ θα χρησιμοποιείται και από τον 1.000άρη ήπια υβριδικό βενζινοκινητήρα που θα έχει στη διάθεσή του το επερχόμενο ανανεωμένο Rio. Φυσικά στο μέλλον θα εξοπλίσει και άλλα μοντέλα με ηλεκτρικό σύστημα 48 βολτ.
 
Η βασική διαφορά του νέου κιβωτίου σε σχέση με το απλό είναι πως εξοπλίζεται με ένα ηλεκτρονικό μηχανισμό, ο οποίος κατά την κύλιση του αυτοκινήτου στέλνει ένα σήμα στο κιβώτιο ταχυτήτων και στη μίζα του 48βολτου ήπια υβριδικού συστήματος (MHEV) για να απενεργοποιήσει τον κινητήρα, διατηρώντας ωστόσο τη επιλεγμένη σχέση. Με τον κινητήρα σβησμένο, το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται, αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο την φόρα που ήδη υπάρχει.

Σε περίπτωση που ο οδηγός πατήσει το γκάζι για να αναπτύξει ταχύτητα ή πατήσει τον συμπλέκτη για να αλλάξει ταχύτητα, τότε ο μηχανισμός επανεκκινεί τον κινητήρα στην επιλεγμένη ταχύτητα του οδηγού.
 
Η λειτουργία αυτή σύμφωνα με την Kia αυξάνει την απόδοση καυσίμου και μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έως και 3% σε πραγματικές συνθήκες.

Κλείνοντας, αναφέρει πως το σύστημα IMT έχει αναπτυχθεί στο Ευρωπαϊκό τεχνικό κέντρο της Hyundai Motor Group στη Γερμανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευρωπαϊκή αγορά λόγω της συνεχούς δημοτικότητας των χειροκίνητων κιβωτίων ταχυτήτων.

Hyundai
NISSAN