Ακτιβιστές μπούκαραν στο χώρο που διεξάγονταν η ετησία συνεδρίαση της VW, την οποία και διέκοψαν, διαμαρτυρόμενοι για συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας σε εργοστάσιο της γερμανικής μάρκας στην Κίνα!
Με ένα απρόοπτο πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της VW, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα (10/5). Ακτιβιστές μπήκαν στην αίθουσα και επιτέθηκαν κατά του γερμανικού Ομίλου εξαιτίας του αμφιλεγόμενου εργοστασίου της εταιρείας στην πόλη Xinjiang (Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων) της Κίνας, ισχυριζόμενοι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.
Στην εν λόγω περιοχή είναι εγκατεστημένο το εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων της VW που έχει συνάψει σχετική συνεργασία με την κινεζική SAIC Motor. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει γίνει... κόκκινο πανί για τους ακτιβιστές αλλά και για κάποιους από τους μετόχους, όπως τις εταιρείες Deka Investment και Union Investment, καθώς υπάρχουν φήμες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μέτοχοι ζητούν από τη VW να γίνει έλεγχος
Μάλιστα οι Deka Investment και Union Investment προέτρεψαν την VW να απαιτήσει από τη συνεργάτιδά της, SAIC να διενεργήσει εξωτερικό ανεξάρτητο έλεγχο του εργοστασίου, καθώς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν τεκμηριώσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών στρατοπέδων εγκλεισμού που η Κίνα αρνείται. «Η Volkswagen πρέπει να είναι σίγουρη ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού της είναι καθαρές», δήλωσε ο Ingo Speich, επικεφαλής βιωσιμότητας και εταιρικής διακυβέρνησης της Deka.
10 ακτιβιστές μπούκαραν στη συνεδρίαση
Περίπου 10 ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένης μιας τόπλες γυναίκας με το μήνυμα «Dirty Money» γραμμένο στην πλάτη της, διέκοψαν την ομιλία του Διευθύνοντα Συμβούλου της Volkswagen, Oliver Blume φωνάζοντας ότι τα οχήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας κατασκευάστηκαν με καταναγκαστική εργασία και αναρτώντας πανό που έγραφαν: «End Uyghur Forced Labor», δηλαδή «Τέλος στην καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων». Αμέσως το προσωπικό ασφαλείας έδρασε και απομάκρυνε τους διαδηλωτές.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία», είπε ο επικεφαλής της VW για την Κίνα
Ο επικεφαλής της VW για την Κίνα, Ralph Brandstaetter, επισκέφτηκε το εργοστάσιο στο Xinjiang νωρίτερα αυτό το έτος και είπε ότι δεν είδε κανένα στοιχείο καταναγκαστικής εργασίας. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν ότι υπάρχει έντονη πίεση από το κράτος για την απόκρυψη της αλήθειας αφού οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά.