- Αν μένεις στα Εξάρχεια πληρώνεις περισσότερο από αν μένεις Κηφισιά
- Πληρώνεις πιο πολλά αν είσαι νέος & άπειρος, ή αν έχεις «βαρύ» ιστορικό ζημιών.
- Το αυτοκίνητό σου απαξιώνεται ετησίως: Ζήτησε χαμηλότερα ασφάλιστρα.
- Όσο υψηλότερη η απαλλαγή στη μικτή ασφάλεια, τόσο χαμηλότερα τα ασφάλιστρα.
Αν μένεις στα Εξάρχεια πληρώνεις περισσότερο από αν μένεις Κηφισιά
Τα ασφάλιστρα ενός αυτοκινήτου υπολογίζονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες βάσει κάποιον γενικών παραγόντων, όπως π.χ. η παλαιότητα και τα χαρακτηριστικά του οχήματος (κυβισμός, ιπποδύναμη κτλ.). Από κει και πέρα, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και παράγοντες πιο προσωπικοί, όπως για παράδειγμα η ηλικία και το επάγγελμα του οδηγού ή το ιστορικό ζημιών του οχήματος. Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό των ασφαλίστρων. Οι πληροφορίες μας αντλούνται από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) αλλά και τα στοιχεία μερικών από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες σύγκρισης ασφαλίστρων στο διαδίκτυο.
Στην πόλη, και ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, το ρίσκο ασφάλισης ενός οχήματος είναι υψηλότερο. Και αυτό γιατί αφενός κυκλοφορούν πολύ περισσότερα οχήματα, επομένως αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος, και αφετέρου είναι υψηλότερα τα ποσοστά εγκληματικότητας. Εγκατεστημένα συστήματα ασφαλείας όπως immobilizer, συναγερμοί και συσκευές ανίχνευσης οχημάτων, βοηθούν να μειωθούν τα ασφάλιστρα.
Πληρώνεις πιο πολλά αν είσαι νέος & άπειρος, ή αν έχεις βαρύ ιστορικό ζημιών
Αν οδηγείς λίγο καιρό ή είσαι κάτω από 23 (ή και τα δύο), οι ασφαλιστικές εταιρείες σε θεωρούν οδηγό υψηλού ρίσκου, επομένως τα ασφάλιστρα που θα πληρώσεις για την ίδια κάλυψη θα είναι περισσότερα από όσα θα πλήρωνε ένας μεγαλύτερος και πιο έμπειρος οδηγός.
Επίσης, όσο πιο βαρύ είναι το «ποινικό μητρώο» από ζημιές στο όχημά σου, τόσο υψηλότερα πρέπει να αναμένεις ότι θα διαμορφωθούν τα ασφάλιστρα. Ο κανόνας είναι: Όσο λιγότερα κοστίζεις στην ασφαλιστική σου, τόσο λιγότερο σε χρεώνει. Αν «χτίσεις» ένα καλό σερί χωρίς ζημιές στο αυτοκίνητό σου (π.χ. για 1 ή 2 έτη), έχεις το «δικαίωμα» να ζητήσεις έκπτωση στα ασφάλιστρα, εφόσον δεν σου το προτείνει η ίδια η ασφαλιστική σου.