Ποιος με πληρώνει αν πάθω ζημιά από λακκούβα;
- Από ένα σκισμένο λάστιχο ή μια στραβωμένη ζάντα
- Μέχρι σπασμένο προφυλακτήρα και ζημιά σε τιμόνι & ανάρτηση
- Σε κάθε περίπτωση θα αποζημιωθείς, οπότε μην το αφήσει, κάλεσε τροχαία & ασφάλεια
- Ανάλογα το δρόμο, σε αποζημιώνουν δήμος, περιφέρεια ή η ανάδοχος εταιρεία του αυτοκινητόδρομου
Δρόμοι ναρκοπέδιο. Δεν φταις εσύ και άρα δεν πληρώνεις!
Οι ελληνικοί δρόμοι δεν φημίζονται για την ποιότητα της ασφάλτου, ειδικότερα όταν μιλάμε για στενά και κεντρικούς δρόμους στις πόλεις, ή τους επαρχιακούς δρόμους, ειδικότερα σε ορεινές περιοχές με συχνά και έντονα καιρικά φαινόμενα. Ρωγμές, σπασίματα, λακκούβες ανοιχτές ή κακομπαλωμένες, έως και καθιζήσεις του δρόμου, αποτελούν συχνό φαινόμενο.
Αποτέλεσμα, συχνά μια τέτοια λακκούβα μπορεί να αποτελέσει παγίδα για τους οδηγούς και ένα πέρασμα με ταχύτητα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο όχημα, μέχρι και απώλεια του ελέγχου από τον οδηγό. Τι συμβαίνει όμως με την αποζημίωση μιας τέτοιας ζημιάς και τι πρέπει να κάνει ο οδηγός εκείνη τη στιγμή;
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση ζημιάς στο ελαστικό, τότε ορισμένες εταιρείες ελαστικών σε αποζημιώνουν ακόμα και σε δική σου υπαιτιότητα.
Καλείς τροχαία και ασφάλεια ώστε να αποζημιωθείς
Υπαίτιος σε περίπτωση ζημιάς στο αυτοκίνητο ή ατυχήματος από κακοτεχνία του οδοστρώματος είναι ο διαχειριστής του δρόμου. Εντός πόλεων συνήθως υπεύθυνος είναι ο δήμος, ενώ σε κεντρικούς αστικούς δρόμους και επαρχιακές οδούς, η ευθύνη πέφτει στην εκάστοτε περιφέρεια. Τέλος, στους αυτοκινητόδρομους που διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες (πχ. Αττική Οδός, Ιονία Οδός κλπ.) τότε η ευθύνη βαραίνει αυτές.
Και όταν μιλάμε για ευθύνη, εννοούμε ότι αυτοί οι φορείς καλούνται να αποζημιώσουν τις ζημιές που θα προκληθούν. Ωστόσο για να γίνει αυτό, ο οδηγός πρέπει να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις, αμέσως μετά το ατύχημα.
Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να καλέσετε άμεσα την τροχαία ώστε να καταγράψει το συμβάν, ενώ το ίδιο πρέπει να γίνει και με την ασφαλιστική σας εταιρεία. Πρέπει επίσης να φωτογραφήσετε την λακκούβα αλλά και τις ζημιές στο αυτοκίνητο και θα πρέπει να φαίνεται το σημείο και ο δρόμος που συνέβη το περιστατικό. Σε αυτό θα σας βοηθήσει και ο άνθρωπος της ασφαλιστικής που θα έρθει στο σημείο. Τέλος, καλό είναι αν υπάρχουν τυχόν μάρτυρες να ζητήστε τα στοιχεία τους.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει να μιλήσετε με τον δικηγόρο σας ώστε το συμβάν να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η αποζημίωσή σας θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, ωστόσο, αναλόγως του εμπλεκόμενου φορέα και των αποδεικτικών στοιχείων, ίσως η διαδικασία διαρκέσει αρκετά.