Κλιματισμός ή ανοιχτό παράθυρο; Μπαγκαζιέρα ή βαλίτσα στην οροφή; Τι «μαγκιές» κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση και πόσο το κάνουν στην πραγματικότητα;
Διακοπές σημαίνει πως το αυτοκίνητο μας θα «γράψει» πολλά χιλιόμετρα φορτωμένο με βαλίτσες και διάφορα πράγματα με ταυτόχρονη χρήση κλιματιστικού. Έξτρα βάρος, αεροδυναμική αντίσταση και κατανάλωση ενέργειας από εξοπλισμό είναι εχθροί της οικονομίας. Επειδή όμως θέλουμε άνεση και οικονομία μαζί, ας δούμε πως θα επιβάλουμε την κατανάλωση σε καθεστώς…capital control!
Το αιώνιο δίλλημα στο θέμα της κατανάλωσης είναι κλιματισμός ή ανοιχτό παράθυρο; Έρευνα της Emissions Analytics απέδειξε πως η επιβάρυνση της κατανάλωσης με τη χρήση του κλιματισμού είναι 2,7% ως 3,3%, για βενζινοκίνητα και ντίζελ αντίστοιχα, σε αυτοκινητόδρομο και 5,1% ως 6,3% στην πόλη.
Πριν νιώσουν δικαιωμένοι όσοι ανοίγουν το παράθυρο, θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο αέρας που εισέρχεται αυξάνει την αεροδυναμική αντίσταση του οχήματος. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα και όσο περισσότερο κατεβάσουμε το τζάμι τόσο μεγαλύτερη γίνεται η αντίσταση.
Τι συμφέρει εν τέλει περισσότερο; Σύμφωνα με έρευνες αν η ταχύτητα κίνησης είναι κάτω από 80 χλμ./ώρα πιο οικονομική λύση φαίνεται να είναι το παράθυρο και από τα 80 χλμ./ώρα και πάνω ο κλιματισμός.
Ωραία το λύσαμε το θέμα της ζέστης, με τα μπαγκάζια που θυμίζουν μετακόμιση τι κάνουμε; Πάλι σύμφωνα με μελέτες ισχύει πως για κάθε 100 κιλά που φορτώνουμε επιβαρύνουμε την κατανάλωση κατά 5% περίπου.
Σε αυτό προσθέστε και την επιβάρυνση που προκύπτει όταν μεταφέρουμε και πράγματα εκτός πορτμπαγκαζ. Το δέσιμο βαλιτσών σε σχάρες κατά προσέγγιση προσθέτει ένα 40% στην κατανάλωση ανάλογα με την επιφάνειας που προσπίπτει στον άνεμο. Από την άλλη οι μπαγκαζιέρες λόγω της αεροδυναμικής σχεδίασης είναι λίγο πιο οικονομικές, ωστόσο και πάλι παρατηρείται μία επιβάρυνση της τάξεως του 20% σε κατανάλωση.
Βλέπουμε λοιπόν πως δεν υπάρχει «μπούσουλας» οικονομίας, αφού οι παράμετροι διαφέρουν αναλόγως των συνθηκών.
Όμως εσείς τι κάνετε για να μειώσετε την κατανάλωση στο ταξίδι σας; Προτιμάτε ένα δροσερό περιβάλλον ή να σας φυσάει αεράκι; Που έχετε καταλήξει από τα «πειράματά» σας;