Πώς το αντηλιακό μπορεί να βλάψει το αυτοκίνητο; (+Video)

 Σχολιάστε 
1.858 Επισκέψεις στο άρθρο (24/6/2024)
Πώς το αντηλιακό μπορεί να βλάψει το αυτοκίνητο; (+Video)

- Αυτή την περίοδο χρησιμοποιούμε αντηλιακά, εντομοαπωθητικά και αντισηπτικά
- Όλα αυτά τα προϊόντα προκαλούν πρόωρη φθορά στο σαλόνι του αυτοκινήτου
- Η Ford κάνει δοκιμές για να αλλάξει τα υλικά ώστε να αντέχουν σε τέτοιες λοσιόν
- Δοκιμάζει υλικά από τους -30 έως τους 74 βαθμούς κελσίου με ντάλα ήλιο για μέρες για να δουν αν αντέχουν

Αυτή την περίοδο χρησιμοποιούμε αντηλιακά, εντομοαπωθητικά και αντισηπτικά

Διανύουμε ήδη την πιο θερμή εποχή του χρόνου και η κατανάλωση αντιηλιακών λοσιόν, εντομοαπωθητικών και αντισηπτικών χεριών είναι στο φόρτε της. Έχετε αναρωτηθεί όμως, πώς, ενώ η χρήση τέτοιων προϊόντων ενδείκνυται για τον άνθρωπο, μπορεί να βλάπτει σοβαρά την υγεία του αυτοκινήτου μας; Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα της Ford, όπου διαπιστώθηκε ότι ορισμένα προϊόντα αυτού του τύπου εμπεριέχουν συστατικά όπως η αιθανόλη- που αντιδρούν με τις επιφάνειες του εσωτερικού του αυτοκινήτου με τις οποίες ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή, προκαλώντας την πρόωρη φθορά τους.
 


 

Όλα αυτά τα προϊόντα προκαλούν πρόωρη φθορά στο σαλόνι του αυτοκινήτου

Στοχεύοντας στην διατήρηση της ελκυστικής εμφάνισης των οχημάτων της αλλά και της αξίας μεταπώλησής τους, η Ford πραγματοποιεί εντατικές δοκιμές, υπό ακραίες συνθήκες, προκειμένου να εντοπίσει τις αιτίες και να αλλάξει τη σύνθεση κάποιων υλικών, διασφαλίζοντας διαχρονική ποιότητα.
  
«Από τα αντισηπτικά χεριών μέχρι τις αντηλιακές λοσιόν και τα εντομοαπωθητικά, οι τάσεις των καταναλωτών μεταβάλλονται συνεχώς, και νέα προϊόντα εμφανίζονται συνεχώς στην αγορά» δήλωσε ο Mark Montgomery, senior materials engineer στο Κέντρο Τεχνολογίας Υλικών, του Τεχνικού Κέντρου του Dunton στη Μ. Βρετανία, για τη Ford Ευρώπης. «Ακόμα και το φαινομενικά πιο ακίνδυνο προϊόν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν έρχεται σε επαφή με κάποιες επιφάνειες εκατοντάδες - ή και χιλιάδες - φορές το χρόνο.» 

Η Ford κάνει δοκιμές για να αλλάξει τα υλικά ώστε να αντέχουν σε τέτοιες λοσιόν

Οι ομάδες της Ford στο Dunton της Μ. Βρετανίας και της Κολωνίας στη Γερμανία πραγματοποιούν δοκιμές σε θερμοκρασίες που, σε μερικές περιπτώσεις, αγγίζουν τους 74°C –αυτή είναι η θερμοκρασία που εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου σταθμευμένου στην παραλία μία καλοκαιρινή μέρα. Σε άλλες δοκιμές, προσομοιώνουν την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο με «βομβαρδισμό» των υλικών σε υπεριώδη ακτινοβολία, που αντιστοιχεί με την έκθεσή τους στο πιο φωτεινό μέρος του πλανήτη, επί 1.152 ώρες (48 ημέρες).
 
Επίσης, οι μηχανικοί της Ford δοκιμάζουν την αντοχή των πλαστικών σε χαμηλές θερμοκρασίες έως και τους -30°C –κοντά δηλαδή στο όριο θραύσης τους- μέσω της επαναλαμβανόμενης αναπήδησης σε αυτες μιας ελαστικής μπάλας (δέκα φορές βαρύτερης από μία μπάλα ποδοσφαίρου) ώστε να διασφαλιστεί ότι το πλαστικό δε θα παρουσιάσει ρωγμές.
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα των δοκιμών, η χημική σύσταση των εξωτερικών στρωμάτων μπορεί κάλλιστα να αλλάξει με σκοπό την προστασία του εσωτερικού τμήματος των μερών της καμπίνας. Αυτό θα συμβάλλει στη διατήρηση της ελκυστικής εμφάνισης τους, αλλά και της αξίας μεταπώλησης του αυτοκινήτου καθΆ όλη τη διάρκεια ζωής τους. Δοκιμές πραγματοποιούνται επίσης και σε αξεσουάρ που πωλούνται μέσω του Ford Customer Service Division, όπως σε καλύμματα χώρου αποσκευών και σε πλαστικά καλύμματα εσωτερικού.

Δείτε στο video τις δοκιμές της Ford:

PAPADAMANTIOU
JEEP