ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Οι διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρώπης είναι χαώδεις. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχει ιδιαίτερα αυστηρό σύστημα ποινών.

Οι διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρώπης είναι χαώδεις. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχει ιδιαίτερα αυστηρό σύστημα ποινών.

Πρόστιμα στην Ευρώπη: από 5 ευρώ στη Βουλγαρία μέχρι και 5.710 στην Αγγλία

7.944 Επισκέψεις στο άρθρο (3/4/2017)

Τι ποσά πληρώνουν οι Ευρωπαίοι για τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. και τι ποσά εμείς. Σε ποιες χώρες δεν κοστίζει και πολύ η παραβίαση των κανόνων στο δρόμο και σε ποιες σου αφαιρούν το δίπλωμα "για πλάκα";

Η Ευρώπη αποτελείται από πάρα πολλές χώρες οι οποίες είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Αντίστοιχα διαφορετικός είναι και ο τρόπος που οδηγούν στην εκάστοτε χώρα, υπάρχουν μάλιστα, διαφορές ακόμα και στον Κ.Ο.Κ. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι θα υπάρχουν και διαφορετικά πρόστιμα.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »


Ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, κατΆ αρχάς, κάποιες χώρες είναι απόλυτες και δεν επιτρέπουν ούτε σταγόνα οπότε το όριο είναι 0.0 γρ./λτ. με παραδείγματα όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ενώ σε κάποιες άλλες χώρες το τσούζουν λίγο παραπάνω και το όριο είναι 0.8 γρ./λτ. σε περιπτώσεις όπως η Μεγάλη Βρετανία (με εξαίρεση τη Σκωτία όπου το όριο είναι 0.5 γρ./λτ.) και η Μάλτα. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση καθώς το όριο στη χώρα μας είναι 0.5 γρ./λτ.

Για να δούμε τι γίνεται με τα πρόστιμα για το αλκοόλ, όμως. Οι πιο αυστηρές χώρες είναι η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία. Στη Φινλανδία σου παίρνουν το δίπλωμα από 15 μέρες και πάνω ανάλογα με το πόσο έχεις πιει ενώ στη Σουηδία η αφαίρεση του διπλώματος ξεκινάει από τις 40 μέρες και ανεβαίνει, επίσης, ανάλογα με το πόσο αλκοόλ υπάρχει στο αίμα σου. Στη Δανία, όμως, υπάρχει άλλο σύστημα. Αν βρεθείς να έχεις ξεπεράσει το όριο το οποίο είναι ίδιο με την Ελλάδα, σε αναγκάζουν να παρακολουθήσεις σεμινάρια και μαθήματα σχετικά με το αλκοόλ αλλά και σχετικά με την οδήγηση, τα οποία, όμως, τα πληρώνεις από την τσέπη σου. Οι υπόλοιπες χώρες εφαρμόζουν οικονομικά πρόστιμα με χαμηλότερο όλων αυτό της Σερβίας στα 40 ευρώ και υψηλότερο όλων αυτό της Μάλτας το οποίο ξεκινάει από 1.200 ευρώ και ανεβαίνει ενώ υπάρχει και Μεγάλη Βρετανία στην οποία το πρόστιμο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.710 ευρώ. Στην Ελλάδα το πρόστιμο για κατανάλωση αλκοόλ πάνω από το όριο είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης και ξεκινάει από, μόλις, 80 ευρώ.Μια άλλη συχνή αιτία για πρόστιμο είναι η παραβίαση του ορίου ταχύτητας. Επειδή η νομοθεσία είναι αρκετά διαφορετική από χώρα σε χώρα, θα ακολουθήσουμε ένα πιο γενικό πλαίσιο το οποίο έχει να κάνει με δύο περιπτώσεις. Για υπέρβαση του ορίου μέχρι 20 χλμ./ώρα και για υπέρβαση από 20 χλμ./ώρα μέχρι 50 χλμ./ώρα. Η πιο “φτηνή” χώρα σε περίπτωση που υπερβείτε το όριο μέχρι 20 χλμ./ώρα είναι η Λιθουανία καθώς το πρόστιμο είναι μόλις 10 ευρώ. Αν όμως ξεπεράσετε τα +20 χλμ./ώρα το πρόστιμο ανεβαίνει στα 450 ευρώ. Το πιο τσουχτερό πρόστιμο ακόμα και για υπέρβαση της τάξης των 20 χλμ./ώρα θα το πληρώσετε στη Νορβηγία και ξεκινάει από 395 ευρώ ενώ για υπέρβαση μέχρι 50 χλμ./ώρα το πρόστιμο εκτοξεύεται και ξεκινάει από 900 ευρώ. Στη Φινλανδία, αν και στην πρώτη κατηγορία είναι βατά τα πράγματα με το πρόστιμο στα 200 ευρώ, αν περάσεις το +20 χλμ./ώρα σου κατάσχεται το δίπλωμα με ελάχιστο τις 14 μέρες ενώ αφαίρεση διπλώματος προβλέπεται και στην Ελβετία σε περίπτωση που ξεπεράσουμε τα +20 χλμ./ώρα με ελάχιστο όριο τις 60 μέρες. Σε περίπτωση που ταχύτητά μας υπερβαίνει το όριο, μέχρι 20 χλμ./ώρα το πρόστιμο ξεκινάει από 165 ευρώ.

Μια κλασσική παράβαση στην Ελλάδα είναι η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη. Η πιο αυστηρή χώρα εδώ, είναι η Φινλανδία στην οποία αφαιρείται το δίπλωμα από 10 μέρες και πάνω. Από θέμα προστίμων η πιο τσουχτερή χώρα είναι η Μεγάλη Βρετανία στην οποία μπορεί να φτάσει και τα 1140 ευρώ ενώ η πιο “απαλή” είναι η Λετονία στην οποία πληρώνεις μόνο 30 ευρώ. Το πρόστιμο για κόκκινο φανάρι στην Ελλάδα ξεκινάει από 350 ευρώ.

Μια ακόμα συνηθισμένη παράβαση στην Ελλάδα είναι το παράνομο παρκάρισμα. Είναι μια παράβαση η οποία δεν κοστίζει πολύ στις περισσότερες χώρες. Τα πρωτεία τα έχει η Ισπανία όπου το πρόστιμο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 320 ευρώ ενώ υπάρχει χώρα που το πρόστιμο ξεκινάει από 5 ευρώ και αυτή είναι η Βουλγαρία. Στην Ελλάδα αν παρκάρεις παράνομα το πρόστιμο ξεκινάει από 40 ευρώ.
Τέλος, μια κακιά συνήθεια που υπάρχει σε όλον τον κόσμο είναι να μιλάμε στο κινητό την ώρα που οδηγούμε. Το μεγαλύτερο πρόστιμο είναι στην Εσθονία στην οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 400 ευρώ και το μικρότερο είναι στη Λετονία με μόλις 15 ευρώ. Αν μιλάτε στο κινητό ενώ οδηγείτε, στην Ελλάδα, το πρόστιμο είναι 100 ευρώ.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

VW
LINGLONG VS GOODYEAR