ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Έρχεται το τέλος για φόρο πολυτελείας & τεκμήρια

Έρχεται το τέλος για φόρο πολυτελείας & τεκμήρια

46.065 Επισκέψεις στο άρθρο (8/1/2023)

Η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, που αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, μπαίνει ξανά στο τραπέζι το επόμενο διάστημα, σύμφωνα και με παλιότερες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. Στα σκαριά ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων.

Κατάργηση των τεκμηρίων σε δύο φάσεις

Εδώ και καιρό έχει σχηματιστεί φημολογία περί του ότι η κυβέρνηση έχει στα πλάνα της να προχωρήσει στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης εντός της επόμενης διετίας, κάτι που ξεκίνησε από δημοσίευμα της Real. Έτσι, τα τεκμήρια διαβίωσης, που οδηγούν σε υπερφορολόγηση για πάνω από 2 εκατομμύρια Έλληνες κάθε χρόνο, δεν αποκλείεται να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν ή να εξαγγελθεί η κατάργησή τους στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου. Το απαρχαιωμένο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης και του φόρου πολυτελείας, πρόκειται να αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με την εισήγηση που έχουν δεχθεί στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται η κατάργηση των τεκμηρίων να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, ήτοι να μειωθούν κατά 50% τη μία χρονιά και να καταργηθούν την επόμενη. Τα τεκμήρια διαβίωσης, το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχει κάποιος για να μπορεί να συντηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες -κύριες και δευτερεύουσες- κ.λπ.) καθώς και το ελάχιστο κόστος ετήσιας διαβίωσής του, αποτελούν μια μεγάλη αδικία για πολλούς φορολογουμένους, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα που δηλώνουν είναι μικρότερα από την τεκμαρτή αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως την υπολογίζει η εφορία, με αποτέλεσμα να φορολογούνται υπέρμετρα.

Από έρευνα θα περνούν οι δαπάνες που αφορούν πάγια έξοδα κατοικίας-γραφείου, ιδιωτικά σχολεία, δάνεια και αγορές με πιστωτικές κάρτες, στην ιδιωτική ασφάλιση, στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ-κινητής τηλεφωνίας. Αυτές θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα από μισθούς και επαγγελματική δραστηριότητα, επιδόματα, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, καθώς και με την περιουσιακή κατάσταση, δηλαδή με ακίνητα (μεταβολές), αλλά και με τις καταθέσεις και τα μετρητά που έχουν οι φορολογούμενοι, με στόχο τον υπολογισμό και τη φορολόγηση των πραγματικών εισοδημάτων.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Συνέχεια του άρθρου >>>
Hyundai
MERCEDES WINTER TIRES