Στόχο να κατασκευάζει το 20% των μικροτσίπ παγκοσμίως έως το 2030 έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχέδιο 43 δισεκατομμυρίων ευρώ για να γίνει η Ευρώπη βασικός παίκτης στον παγκόσμιο αγώνα για την αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών.
Στην Ευρώπη το 20% της παραγωγής microchip έως το 2030
Αναγνωρίζοντας τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ημιαγωγούς (τα λεγόμενα μικροτσίπ) από ολένα και περισσότερους κλάδους, αλλά και την ανάγκη ανεξαρτητοποίησης της Ευρώπης από άλλες χώρες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εμπάργκο ως μοχλό πίεσης για οικονομικοπολιτικούς λόγους, η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε πλώρη να γίνει βασικός παίκτης στην παραγωγή ημιαγωγών με το πρόγραμμα «Chips Act». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Ε.Ε. πήρε απόφαση να επενδύσει 43 δισεκατομμύρια ευρώ (47,2 δις δολάρια) προ αυτή την κατεύθυνση θέλοντας μέχρι το 2030 να παράγει το 20 τοις εκατό των μικροτσίπ παγκοσμίως.
Αυτή η κίνηση αναμένεται να ανακουφίσει σε σημαντικό βαθμό μεταξύ άλλων και την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μικροτσίπ, καθώς οι νεότερες τεχνολογίες για την άνεση και την ασφάλεια των επιβατών βασίζονται στους ημιαγωγούς. Σημειώστε ότι χώρες σε όλο τον κόσμο επενδύουν δισεκατομμύρια στις εγχώριες βιομηχανίες ημιαγωγών τους, μετά από τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εν μέσω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά και τα συμβάντα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κάπως έτσι, οι Ευρωπαίοι έβαλαν στόχο να μην εξαρτώνται από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις.
Κρατική χρηματοδότηση για καινούργια μικροτσίπ
Το «Chips Act» επιτρέπει μάλιστα στις χώρες μέλη της Ε.Ε. να δίνουν επιχορηγήσεις για την κατασκευή ημιαγωγών, εφόσον είναι κάτι καινοτόμο, που κατασκευάζεται για πρώτη φορά. Εταιρείες όπως η Intel, η Infineon Technologies, η GlobalFoundries και η STMicroelectronics ανακοίνωσαν νέα έργα μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέρυσι, η οποία κατέληξε σε συμφωνία τα τελευταία 24ωρα μετά από διαπραγματεύσεις 14 μηνών. Βέβαια, οι εταιρείες που θα λάβουν δημόσια κεφάλαια θα πρέπει επίσης να δώσουν προτεραιότητα στις κυβερνητικές παραγγελίες της ΕΕ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μια διάταξη που ορισμένοι βιομηχανικοί παράγοντες και πολιτικοί θεώρησαν υπερβολική.
Η συμφωνία θα γίνει νόμος μόλις εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ και στη συνέχεια δημοσιευθεί στην αντίστοιχη επίσημη εφημερίδα της Ευρώπης, κάτι αντίστοιχο με την ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για όλες τις χώρες μέλη.