
Το σύστημα συμπλέκτη αποτελείται από το δίσκο, το πλατό, το ρουλεμάν & το βολάν.
Τα δύο πρώτα συνδέονται με το αριστερό πεντάλ είτε υδραυλικά είτε με συρματόσχοινο.
Η θερμότητα που παράγεται με την παρατεταμένη τριβή είναι ο βασικός εχθρός του.
Αρχίζει να χαλάει στους 320 & καταστρέφεται στους 450 βαθμούς κελσίου.
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Αυτά είναι τα εξαρτήματα του συμπλέκτη
Λοιπόν, κάθε συμπλέκτης αποτελείται από δύο βασικά κομμάτια, ένα μεταλλικό δίσκο και το πλατό (μεταλλική πλάκα). Κάθε δίσκος έχει κεραμικά εξογκώματα, είναι κατασκευασμένος από υλικό με υψηλό συντελεστή τριβής και είναι συνδεδεμένος με τον πρωτεύοντα άξονα του κιβωτίου ταχυτήτων. Αντίστοιχα, το πλατό είναι βιδωμένο στο σφόνδυλο του κινητήρα και θεωρείται συνέχεια του στροφαλοφόρου άξονα για κινείται στις ίδιες στροφές με αυτές του κινητήρα.
Πώς λειτουργούν;
Αυτά ισχύουν μόλις πατήσουμε το αριστερό πεντάλ. Όταν δεν ασκείται πίεση, ο δίσκος πιέζεται από ελατήρια πάνω στο πλατό και περιστρέφεται μαζί με αυτό. Όταν πατάς ξανά το πεντάλ, ο δίσκος απομακρύνεται, γλιστρώντας πάνω στον άξονα του κιβωτίου, απομονώνοντας έτσι το κιβώτιο ταχυτήτων από τον κινητήρα.

Από την τριβή ανάμεσα σε πλατό και δίσκο παράγεται ροπή που μεταφέρεται στο κιβώτιο και κατόπιν στους κινητήριους τροχούς.
Τι χαλάει το δίσκο-πλατό & πόσο αντέχει;
Παρακάτω έχουμε ορισμένα tips για την σωστή χρήση του συμπλέκτη:
- Μην κρατάς πατημένο το συμπλέκτη σε μία στάση και στο κόκκινο. Η νεκρά είναι... φίλη σου. Μάλιστα, στα νεότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα με start-stop, το πάτημα του συμπλέκτη δεν επιτρέπει στο σύστημα να μπει σε λειτουργία, με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης.
- Κάνε σωστά σύμπλεξη και αποσύμπλεξη όταν αλλάζεις ταχύτητα. Μην οδηγείς με το πόδι πάνω από το συμπλέκτη ή μισο-πατημένο. Έτσι υπάρχει συνεχής φθορά στο δίσκο, καθώς τρίβεται στο πλατό. Σε κάθε αλλαγή ταχύτητας πίεσε μέχρι κάτω το πεντάλ, πάρε το πόδι σου από το γκάζι, άλλαξε ταχύτητα αφού φτάσει ο συμπλέκτης τέρμα κάτω και μόλις ολοκληρώσεις την αλλαγή, πάρε το πόδι σου από τον συμπλέκτη και πέρνα ξανά στο γκάζι.
- Μην επιβραδύνεις κατεβάζοντας ταχύτητες
- Βάλε χειρόφρενο σε κάθε παρκάρισμα
- Μην ισορροπείς στην ανηφόρα «παίζοντας» με συμπλέκτη και γκάζι. Πάτα απλώς φρένο.
Σελίδα 2 | Πότε θέλει αλλαγή & το κόστος αντικατάστασης σε 3 best-seller |