Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Θα συνεχίσει το Panda έως το 2030 παρόλο που έρχεται το Grande Panda;

3.433 Επισκέψεις στο άρθρο (15/9/2024)
Θα συνεχίσει το Panda έως το 2030 παρόλο που έρχεται το Grande Panda;

- Το Fiat Panda αποχωρεί από κάποιες αγορές λόγω ηλεκτροκίνησης
- Στις περισσότερες χώρες όμως συνεχίζει μέχρι το 2030 με αυξημένη παραγωγή
- Παρά την χαμηλή τιμή του 500, το Panda συνεχίζει να το ξεπερνά σε πωλήσεις
- Ο αντικαταστάτης του, Grande Panda έρχεται με φόρα, αλλά δεν ξέρουμε αν θα σταματήσει τη φόρα του «παλιού»

Το Fiat Panda αποχωρεί από κάποιες αγορές λόγω ηλεκτροκίνησης

Η Fiat αποσύρει το Panda από τη Μεγάλη Βρετανία, αυξάνει όμως τον ρυθμό παραγωγής του για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γιατί να μην συνεχίσει λοιπόν το Panda μέχρι το 2030, και πως θα κλείσει το κενό που θα αφήσει τότε;
 
Με μόλις 5.000 αυτοκίνητα από το 2020 και μετά, το Panda αποχαιρετά την βρετανική αγορά στο τέλος του χρόνου. Για του Βρετανούς το μικρό Fiat είναι πολύ μικρό ενώ το μικρότερο 500 πολύ πιο «γλυκούλι». Δεν είναι τυχαίο πως στο ίδιο διάστημα, το 500 έχει πουλήσει 70.000 αυτοκίνητα στην Μ. Βρετανία, εκ των οποίων τα 60.000 με θερμικό κινητήρα. Στην βρετανική αγορά βέβαια υπάρχει ήδη η στρέβλωση της ποσόστωσης που απαιτεί το 22% των αυτοκινήτων που πουλάει ένας κατασκευαστής να είναι ηλεκτρικά, κάτι στο οποίο το Panda δεν μπορούσε να συνεισφέρει.

Στις περισσότερες χώρες όμως συνεχίζει μέχρι το 2030 με αυξημένη παραγωγή

Εν τω μεταξύ το Panda στην Ευρώπη πάει πολύ καλά. Είναι το 19ο μοντελο σε πωλήσεις από την αρχή του 2024, με πάνω από 75.000 ταξινομήσεις, ενώ η Fiat περιμένει η ζήτηση να αυξηθεί κι άλλο. Ο λόγος φυσικά έχει να κάνει με την «κρυάδα» της αγοράς έναντι των ηλεκτρικών, τη μείωση των διαθέσιμων μοντέλων στην κατηγορία, και την χαμηλή τιμή που προσφέρει ένα μοντέλο με παράδοση, αλλά και πέντε πόρτες. Έτσι η παραγωγή στο εργοστάσιο του Πομιλιάνο ΝτΆ¶ρκο θα αυξηθεί κατά 20% φέτος και θα φτάσει τις 175.000 μονάδες.

Παρά την χαμηλή τιμή του 500, το Panda συνεχίζει να το ξεπερνά σε πωλήσεις

Το αξιοσημείωτο είναι πως το Panda πούλησε από την αρχή του 2024 25% περισσότερα αυτοκίνητα απ`ότι στο ίδιο διάστημα πέρσι, ενώ ξεπέρασε με απόσταση τις πωλήσεις όλων των εκδόσεων του 500, θερμικού, ηλεκτρικού και Abarth. Όσο και αν το 500 προτάσει το lifestyle στη σχεδίαση και το στυλ του, το Panda είναι σημαντικά πιο πρακτικό, ενώ χάρη στις πιο ειδικές του εκδόσεις, φλερτάρει είτε με τα αυτοκίνητα πόλης είτε με τα μίνι SUV, όπως το δει ο καθένας.

Ο αντικαταστάτης του, το Grande Panda, είναι αντικαταστάτης μόνο στη θεωρία

Η Fiat έχει ετοιμάσει ήδη τον αντικαταστάτη του Panda με το Grande Panda να λανσάρεται φέτος. Όμως το νέο μοντέλο είναι αντικαταστάτης μόνο στο όνομα, και μόνο σε κάποιες αγορές, όπως της Μ. Βρετανίας. Αυτό γιατί πρόκειται για ένα σημαντικά μεγαλύτερο αυτοκίνητο, πιο ψηλό, με τελείως διαφορετική σχεδίαση και ύφος, και σίγουρα πιο υψηλή τιμή. Όσο και αν η Fiat θεωρεί πως το νέο Grande Panda είναι το σημαντικότερο μοντέλο της νεώτερης ιστορίας της, και πιθανώς να είναι, αυτό που δεν είναι σίγουρα, είναι αντικαταστάτης του υπάρχοντος Panda.
 
Εσύ τι λε; Με την εμπορική του επιτυχία και την μοναδική του τοποθέτηση στην αγορά, μπορεί να σταματήσει το Panda από τώρα;

AutoΤριτη
CADDY NEW EDITION