Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Τι χαρτιά πρέπει να έχω μαζί στο αμάξι για να είμαι νόμιμος;

 Σχολιάστε 
5.364 Επισκέψεις στο άρθρο (6/8/2024)
Τι χαρτιά πρέπει να έχω μαζί στο αμάξι για να είμαι νόμιμος;

- Δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας είναι τα γνωστά
- Πρέπει να έχεις πληρωμένη ασφάλεια & τέλη κυκλοφορίας
- Πάντα το χαρτί του ΚΤΕΟ στο ντουλαπάκι
- Το πρόστιμο είναι 20 ευρώ για κάθε έγγραφο που δεν έχεις

Αδεια, δίπλωμα και μετά;

Οι περισσότεροι όταν οδηγούμε ξέρουμε ότι πρέπει να έχουμε είτε πάνω μας είτε μέσα στο αυτοκίνητο κάποια έγγραφα. Ωστόσο, οι περισσότεροι αγνοούν ποια ακριβώς είναι αυτά. Ξέρεις ότι μπορείς να λάβεις πρόστιμο αν δεν τα έχεις όλα;

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 100 του Κ.Ο.Κ. «Έγγραφα τα οποία πρέπει να φέρει ο οδηγός», κάθε οδηγός οδικού οχήματος υποχρεούται, όταν οδηγεί να φέρει:

  1. Την νόμιμη άδεια οδήγησης: Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας δίπλωμα, που είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πάντα όταν οδηγούμε, σε έντυπη μορφή (3πτυχο ή κάρτα).
  2. Tην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος: Πρόκειται για την «ταυτότητα» του αυτοκινήτου μας και μαζί με το δίπλωμα είναι τα δύο βασικότερα έγραφα που θα μας ζητηθούν σε κάθε τροχονομικό έλεγχο.
  3. Το αποδεικτικό ασφάλισης: Πρόκειται για το χαρτί που αποδεικνύει ότι η ασφάλεια του αυτοκινήτου είναι σε ισχύ. Σε περίπτωση ελέγχου, το όργανο του νόμου μπορεί να δει και μέσω συστήματος αν το όχημα είναι ασφαλισμένο, οπότε είναι στην ευχέρειά του να σου επιβάλει πρόστιμο.
  4. Απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας: Παλιότερα ήταν υποχρεωτικό να κολλάς τα τέλη στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Πλέον απλά λαμβάνεις μια απόδειξη σε χαρτί Α4 ή ψηφιακά. Αντίστοιχα με την ασφάλεια, μπορεί να ελεγχθεί εύκολα μέσω διαδικτύου αν ένα όχημα έχει πληρωμένα τέλη.
  5. Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου & Κάρτα Καυσαερίων: Κάθε όχημα είναι υποχρεωμένο να έχει περάσει ΚΤΕΟ σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και κάθε χρόνο οφείλει να εφοδιάζεται με κάρτα καυσαερίων. Υπενθυμίζουμε πως το ΚΤΕΟ έχει ισχύ και ως κάρτα καυσαερίων για ένα χρόνο.

Τα παραπάνω έγγραφα αφορούν οδηγούς ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, ενώ για τα επαγγελματικά οχήματα υπάρχουν και άλλα απαιτούμενα έγγραφα. Πιο συγκεκριμένα, απαιτούνται κατά περίπτωση: «η ειδική άδεια οδήγησης οδηγού Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.), το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγού Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR) και τα λοιπά έγγραφα που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τη Διεθνή Οδική Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR) του ν. 1741/1987 (ΑΆ225), τη βεβαίωση καλής λειτουργίας ταχογράφου, τη βεβαίωση περιοριστή ταχύτητας και το σχετικό αυτοκόλλητο σήμα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, βεβαίωση, ή πιστοποιητικό απαιτείται ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος από τις ειδικές διατάξεις. Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των Ε.Π.Η.Ο. από δώδεκα (12) ετών και άνω υποχρεούνται να φέρουν, όταν οδηγούν, οποιοδήποτε νόμιμο έγγραφο ταυτοποίησης προσώπου.»

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της πιο πάνω παραγράφου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο είκοσι (20) ευρώ για την έλλειψη καθενός από τα παραπάνω έγγραφα.

Autotriti.gr
TRANSIT VS BOXER