Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Το σκέφτεσαι για μεταχειρισμένο; 4 συμβουλές για να αποφύγεις απάτες

1.951 Επισκέψεις στο άρθρο
Το σκέφτεσαι για μεταχειρισμένο; 4 συμβουλές για να αποφύγεις απάτες

-Μαγικά κοντέρ: Από τα 210.000 χλμ. στα 95.000 χλμ. σε λίγα δευτερόλεπτα
-Ψάξε μαζί με έναν ειδικό για «κρυμμένες» φθορές
-Μεγάλη προσοχή με τις προκαταβολές και την εγγύηση
-Ελεγξε τις τιμές αντίστοιχων μοντέλων σε αγγελίες

Μαγικά κοντέρ: Από τα 210.000 χλμ. στα 95.000 χλμ. σε λίγα δευτερόλεπτα

Αν αναζητείς μεταχειρισμένο και πιστεύεις ότι έχεις βρει το «κελεπούρι», πρέπει να καταρρίψεις κάθε υποψία προτού βάλεις το χέρι στην τσέπη. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί πωλητές εκεί έξω που θα προσπαθήσουν να σε εξαπατήσουν. Παρακάτω αναλύουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους εξαπάτησης.

Με τη σωστή συσκευή, παίρνει μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Και το κοντέρ δεν δείχνει πλέον 210.000 χιλιόμετρα, αλλά 95.000. Και μετά φουσκώνει η τιμή του μεταχειρισμένου και το μοσχοπουλάνε ως… ευκαιρία. Δεν είναι κάτι καινούργιο, και σίγουρα δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Περίπου 60 εκ. μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πωλούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ. Μία πρόσφατη έρευνα υπολογίζει τις απώλειες των Ευρωπαίων καταναλωτών από την αισχροκέρδεια λόγω γυρισμένων χιλιομέτρων μεταξύ 5 και 9 δισ. ευρώ ετησίως. Δυστυχώς, είναι πολύ λίγα αυτά που μπορείς να κάνεις για να διαπιστώσεις αν κάποιος έχει γυρίσει τα χιλιόμετρα. Το γύρισμα χιλιομέτρων δεν αφήνει ίχνη, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσεις με σιγουριά τη συγκεκριμένη απάτη. Το μόνο που ίσως βοηθήσει είναι μία πιο προσεκτική ματιά στην κατάσταση του αυτοκινήτου. Αν υπάρχει εκτεταμένη φθορά στα καθίσματα, στο τιμόνι ή στους διακόπτες, τότε μάλλον κάτι πάει στραβά.
 

Ψάξε μαζί με έναν ειδικό για «κρυμμένες» φθορές

Ο πωλητής σου είπε ότι το αυτοκίνητο έχει καθαρό «μητρώο», και ότι δεν είχε ποτέ κάποιο σοβαρό τρακάρισμα. Πιθανότατα θα χρειαστείς τη βοήθεια ενός ειδικού, ο οποίος μπορεί, για παράδειγμα, να διακρίνει τις έξτρα στρώσεις μπογιάς. Μάλιστα υπάρχει ειδικός μετρητής πάχους της μπογιάς που μπορεί να ανιχνεύσει πιθανές κρυμμένες ζημιές. Επίσης ο ειδικός μπορεί να αναγνωρίσει εξαρτήματα από διαφορετικούς προμηθευτές, όπως για παράδειγμα δύο διαφορετικούς προβολείς. Φυσικά, ενδείκνυται να πάρετε τη γνώμη κάποιουε ειδικού (ακόμη καλύτερα αν είναι έμπιστός σας) για να ρίξει μία ματιά και στα μηχανικά μέρη.
 

Μεγάλη προσοχή με τις προκαταβολές και την εγγύηση

Ο πωλητής επιμένει να του δώσετε προκαταβολή. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις συναλλαγές, γιατί έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που ο πωλητής γίνεται καπνός αμέσως μόλις λάβει τα χρήματα της προκαταβολής. Ο κίνδυνος αφορά φυσικά περιπτώσεις που ο πωλητής είναι ιδιώτης, που κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζετε προσωπικά, και δεν έχει την αξιοπιστία ενός διαπιστευμένου εμπόρου. Πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε μετρητά στο χέρι. Είναι προτιμότερο να κάνετε κατάθεση χρημάτων σε τράπεζα, αφού πρώτα ελέγξετε ότι ο τίτλος κυριότητας του αυτοκινήτου ανήκει στον πωλητή, που είναι πράγματι αυτός που δηλώνει. Αν το κρίνετε απαραίτητο, ελέγξτε την ταυτότητα του. Επίσης, αποφύγετε να στέλνετε ηλεκτρονικά τα προσωπικά σας στοιχεία.

Κάτι ακόμη που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι, βάσει ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, δικαιούστε εγγύηση τουλάχιστον 2 ετών από τον επαγγελματία έμπορο μεταχειρισμένων προϊόντων. Όταν λοιπόν συμφωνήσετε στην αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από επαγγελματία, καλό θα είναι να λάβετε μία γραπτή δήλωση που θα σας εγγυάται την καλή λειτουργία του οχήματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση που θα εμπιστευτείτε κάποιον ιδιώτη, ωστόσο, αυτός δεν μπορεί να σας δώσει ανάλογη εγγύηση.
 

Ελεγξε τις τιμές αντίστοιχων μοντέλων σε αγγελίες

Τέλος, προτού αποφασίσετε ότι έχετε βρει μία πολύ καλή ευκαιρία, καλό θα ήταν -αν δεν το έχετε κάνει ήδη- να ελέγξετε τις τιμές της αγοράς για αντίστοιχα μοντέλα. Αν διαπιστώσετε σημαντική απόκλιση στις τιμές, ενώ το όχημα φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση, πρέπει να είστε καχύποπτοι. Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον πωλητή γιατί πουλάει τόσο χαμηλότερα από τους υπόλοιπους. Αν η απάντησή του δεν σας πείσει, ίσως είναι προτιμότερο να μην προχωρήσετε στην αγορά του συγκεκριμένου αυτοκινήτου.
 

ford
EPEKTASI EGGYHSHS