Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Η νέα τεχνολογία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Το τιμόνι της JLR σε κατευθύνει (+vid)

1.811 Επισκέψεις στο άρθρο (30/5/2019)

Το θερμαινόμενο τιμόνι είναι μία πρόσθεση «δόση» πολυτέλειας στην καμπίνα του αυτοκινήτου, ωστόσο η Jaguar Land Rover φαίνεται πως βρήκε και μία ακόμα πιο χρήσιμη λειτουργία που μπορεί να έχει, πέραν του να ζεσταίνει ή να δροσίζει τις παλάμες του οδηγού.

Η νέα τεχνολογία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ο ρόλος της είναι να χρησιμοποιεί τη θέρμανση και ψύξη για να ενημερώνει τους οδηγούς για το πού να στρίψουν και το πότε να αλλάξουν λωρίδα κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
 
Σύμφωνα με την εταιρεία στις δύο πλευρές του τιμονιού έχουν εγκατασταθεί στοιχεία τα οποία μπορούν να θερμαίνονται ή να κρυώνουν πολύ γρήγορα φτάνοντας έως και τους 6 βαθμούς κελσίου. Το τιμόνι είναι συνδεδεμένο με το σύστημα πλοήγησης και έτσι μέσω των θερμικών σημάτων που παράγει βοηθά τον οδηγό να γνωρίζει που ακριβώς θα στρίψει χωρίς να στο νου του να κοιτά την οθόνη. Έτσι δεν αποσπάται η προσοχή του, στοιχείο που είναι βασικό για την μείωση των ατυχημάτων.
 
Μάλιστα η εταιρεία υποστηρίζει πως «η απόσπαση της προσοχής του οδηγού είναι σημαντική στα οδικά ατυχήματα σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% όλων των θανατηφόρων ατυχημάτων στις ΗΠΑ».
 
Παράλληλα η Jaguar Land Rover ανέφερε πως η ίδια τεχνολογία εκτός από πληροφορίες πλοήγησης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την παροχή προς τον οδηγό λιγότερο σημαντικών ειδοποιήσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή γίνονται φωνητικά.
 
Τέλος να σημειωθεί πως σε δηλώσεις του ο διευθυντής του τμήματος ηλεκτρικής έρευνας της Jaguar Land Rover, Αλέξανδρος Μουζακίτης είπε: «Το αισθητήριο τιμόνι αποτελεί μέρος  του οράματος της συνεχούς βελτίωσης και μεγαλύτερης ασφάλειας των οχημάτων μας, καθώς οι θερμικές ενδείξεις ικανές να μειώσουν τον χρόνο που χρειάζονται οι οδηγοί για να κοιτάξουν κάπου αλλού εκτός από το δρόμο».

Δείτε το βίντεο
 
 

Toyota
SEAT XENOIASTOI