Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Κυνηγάει η Skoda τη Volvo; Τι άλλαξε;

Υπάρχει κόντρα μεταξύ Skoda και Volvo;

9.668 Επισκέψεις στο άρθρο (30/4/2018)

Είναι ακόμη η Skoda στο κυνήγι της Volvo ή μήπως κάτι άλλαξε;

Υπάρχει κόντρα μεταξύ Skoda και Volvo; H Skoda θα ήθελε πολύ τους αγοραστές της Volvo και η Volvo θα ήθελε πολύ της Skoda. Η Skoda για τις τιμές που πληρώνουν, και η Volvo απλά για τον αριθμό τους. Υπάρχει όμως κυνήγι πια, ή κάτι άλλαξε;

Στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, η μητρική της Skoda, Volkswagen, είχε δηλώσει πως το τσεχικό παρακλάδι της έχει δική του ιδιοσυγκρασία, δική του φιλοσοφία και δική του κουλτούρα που μοιάζει περισσότερο με αυτή της Volvo παρά με του γερμανικού κολοσσού. Εντάξει, δεν είπε ότι θέλει η Skoda να χτυπήσει τη Volvo, όμως φάνηκε στα αμέσως επόμενα χρόνια πως η Skoda είχε βάλει πλώρη για το κοινό της Σουηδικής μάρκας.

Βέβαια τότε η Volvo ήταν σε μία δύσκολη φάση της ζωής της. Η τότε μητρική Ford ήθελε να την ξεφορτωθεί το συντομότερο, τα μοντέλα της είχαν κύκλο ζωής κοντά στα 12 χρόνια, περνούσαν μία κρίση ταυτότητας ανάμεσα στα «τετράγωνα κουτιά» του πρόσφατου (τότε) παρελθόντος της μάρκας και σε μία τάση αλλαγής και εκσυγχρονισμού που δεν είχε πάει και πολύ καλά.

Σήμερα το πράγμα είναι τελείως διαφορετικό. Η Volvo είναι πλέον μέλος μιας κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας, παράγει τα μοντέλα της με χαμηλό κόστος στην Κίνα και επωφελείται σημαντικά από τις οικονομίες κλίμακας. Έχει ανανεώσει σχεδόν ολόκληρη τη γκάμα της, έχει τρία SUV στις εκθέσεις της, και ένα ηλεκτρικό μέλλον που αν όντως αποδώσει, θα βάλει τη μάρκα δυνατά στην επόμενη δεκαετία.

Θα έλεγε κανείς πως με την πρόσφατη δημοσιότητα των μοντέλων της η Volvo έχει αφήσει τη Skoda πίσω και πως οι δύο μάρκες δεν έχουν απολύτως τίποτε κοινό. Και πιθανώς για μεγάλο μερίδιο της αγοράς αυτή να είναι μια άποψη της πραγματικότητας.

Όμως η Volvo παραμένει ακόμη μικρή σε πωλήσεις. Έκλεισε το 2017 με λιγότερες από τις μισές ταξινομήσεις σε σχέση με την Skoda. Πιο σημαντικά όμως, παρά τις εξελίξεις και τα λανσαρίσματα, ο ρυθμός ανάπτυξης της μάρκας είναι μόλις το ένα τρίτο αυτού της Skoda.

Την ίδια στιγμή η Skoda έχει και η ίδια αντικαταστήσει πλήρως τη γκάμα της, διαθέτει σήμερα δύο SUV σε παραπλήσιες διαστάσεις με αυτά της Volvo, ενώ η μεγάλη της μπερλίνα, η Superb πουλάει τρία αυτοκίνητα για κάθε δύο S90  της Volvo.

Σαφώς υπάρχουν διαφορές τιμολογιακά, και στην τοποθέτηση των δύο κατασκευαστών. Η κόντρα όμως παραμένει στο lifestyle. Και μπορεί η Octavia να πουλάει στη Σουηδία μόνο τα μισά αυτοκίνητα από ότι το S60, όμως το 2018 θα δούμε πια πιο ολοκληρωμένη εικόνα με όλα τα νέα SUV και από τους δύο κατασκευαστές στην «εγχώρια» αγορά της Volvo, ως ένδειξη της εξέλιξης της κόντρας αυτής.

Εσείς όμως βλέπετε να υπάρχει κόντρα; Βλέπετε τους Τσέχους να έχουν κάτι που να μπορεί να αντικαταστήσει τη Volvo στα μάτια των αγοραστών της σουηδικής μάρκας; Και τελικά εσείς θα αγοράζατε ένα Skoda αντί για ένα Volvo;

Mercedes
NISSAN