Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Οι κατηγορίες παιδικών καθισμάτων, το πρότυπο R129 και η ασφαλέστερη χρήση αντεστραμμένου καθίσματος
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Οι κατηγορίες παιδικών καθισμάτων, το πρότυπο R129 και η ασφαλέστερη χρήση αντεστραμμένου καθίσματος

8.155 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι διαφορετικές κατηγορίες παιδικών καθισμάτων και το πρότυπο ECE R129

Η κατηγοριοποίηση των παιδικών καθισμάτων γίνεται με διάφορους τρόπους, με βάση και τα ισχύοντα πρότυπα ασφάλειας. Το παλαιότερο χρονικά ECE R44 το κάνει με βάση το βάρος ή την ηλικία. Αυτό το πρότυπο σταδιακά εγκαταλείπεται, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2024 θα σταματήσουν να πωλούνται παιδικά καθίσματα κατά R44.
 
Το πιο σύγχρονο (ECE R129) κατηγοριοποιεί τα παιδικά καθίσματα με βάση το ύψος. Αυτό που δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως προτύπου, είναι η υποχρεωτικότητα χρήσης παιδικού καθίσματος μέχρι την ηλικία των 12 ετών, σύμφωνα με 'Αρθρο 7 περί Ειδικών Διατάξεων Μεταφοράς (Υπουργείο Οικονομικών).
 
Τα συνηθισμένα όρια ύψους για τα παιδικά καθίσματα είναι τα 3 παρακάτω:
  • Βρεφικά για 40-75 εκ. (0-15 μηνών)
  • Νηπιακά για 60-105 εκ. (6 μηνών - 5 ετών)
  • Παιδικά για 100-105 εκ. (4-12 ετών)

Ο αδύναμος αυχένας του παιδιού προστατεύεται περισσότερο από ένα αντεστραμμένο κάθισμα

Στο ερευνητικό κέντρο του VTI φορέσαμε μία ειδική κάσκα για να δούμε πόσο αναλογικά μεγάλο είναι το βάρος του κεφαλιού ενός μικρού παιδιού, σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του. Μεταξύ της ηλικίας 1-3 ετών η σπονδυλική στήλη αναπτύσσεται, για αυτό και ο αυχένας είναι ακόμη αδύναμος. Οι αυχενικοί σπόνδυλοι οστεοποιούνται στην ηλικία από 3 έως 6 ετών. Μέχρι τότε είναι κομμάτια οστών ενωμένα με χόνδρο. Εκτός αυτού, είναι διαφορετική η αναλογία βάρους-κεφαλιού σε ένα βρέφος. Σε ένα μωρό 12 μηνών, το κεφάλι αναλογεί περίπου στο 25% του συνολικού του βάρους, ενώ σε ένα ενήλικα μόλις στο 6%. Που σημαίνει ότι ο αδύναμος αυχένας πρέπει να συγκρατήσει το αναλογικά βαρύ κεφάλι και ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη, ή ακόμα και θανάτου, είναι μεγαλύτερος.
 
Για τον λόγο αυτό, η προστασία που παρέχει ένα αντεστραμμένο κάθισμα είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο. 5 φορές πιο ασφαλές, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Σε μία μετωπική πρόσκρουση, σε παιδί σε κάθισμα που κοιτά μπροστά, η ζώνη συγκρατεί τον κορμό, αλλά κεφάλι, χέρια και πόδια ωθούνται βίαια μπροστά. Αντιθέτως, στο ανεστραμμένο παιδικό κάθισμα η πλάτη του καθίσματος οδηγού ή συνοδηγού απορροφά τις πιέσεις από μία σύγκρουση, οι οποίες κατανέμονται εξίσου σε κεφάλι, αυχένα και πλάτη.
 
Από εκεί και πέρα, ανάλογα τις προδιαγραφές του καθίσματος που έχετε επιλέξει υπάρχει η δυνατότητα παρατεταμένης χρήσης αντεστραμμένου παιδικού καθίσματος και πέραν των 12 μηνών (extended rear facing).

Σελίδα 1Αποστολή στη Σουηδία: Crash test σε παιδικό κάθισμα της BeSafe (video)
Σελίδα 2Οι κατηγορίες παιδικών καθισμάτων, το πρότυπο R129 και η ασφαλέστερη χρήση αντεστραμμένου καθίσματος
Σελίδα 3Τι είναι το Plus Test; (video)
Mercedes
LEASING PICK UPS