Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη αλλά όχι για τα ηλεκτρικά

1.941 Επισκέψεις στο άρθρο (22/3/2024)
Αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη αλλά όχι για τα ηλεκτρικά
3 Φωτογραφίες »

- Αυξήθηκαν κατά 10% οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο
- Σταθερό παρέμεινε το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών
- Οι πωλήσεις ηλεκτρικών μειώθηκαν σε κάποιες χώρες λόγω κατάργησης των επιδοτήσεων και των κινήτρων
- Αρκετοί στρέφονται στα plug-in υβριδικά που είδαν αύξηση 12% τον περασμένο μήνα

Αυξήθηκαν κατά 10% οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Φεβρουάριο

Οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στην Ευρώπη κατά 10%, καθώς οι εταιρείες αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των ομίλων Volkswagen και Stellantis, κατάφεραν να φέρουν εις πέρας το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών τους. Πιο συγκεκριμένα, οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων αυξήθηκαν σε 995.059 μοντέλα τον περασμένο μήνα στην Ευρωπαϊκή αγορά (συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου), σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Σταθερό παρέμεινε το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών

Παρά την αύξηση των πωλήσεων όμως, τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα δεν κατάφεραν να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτησή τους μειώθηκε σε κάποιες αγορές, όπως αυτή της Γερμανίας και της Σουηδίας.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών μειώθηκαν σε κάποιες χώρες λόγω κατάργησης των επιδοτήσεων και των κινήτρων

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες χώρες καταργούν τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά που ενίσχυαν τη ζήτηση. Για παράδειγμα, η Γαλλία μείωσε τον περασμένο μήνα κατά 20% τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα ανέστειλε ως το 2025 ένα πρόγραμμα επιδότησης για leasing (μίσθωση) ηλεκτρικών οχημάτων που προοριζόταν για τα φτωχότερα νοικοκυριά. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στην Ιταλία, όπου ενδιαφερόμενοι αγοραστές καθυστερούν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα καθώς περιμένουν την εισαγωγή πιθανών νέων επιδοτήσεων από την κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά οι πωλήσεις ηλεκτρικών στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 15% τον Φεβρουάριο, ακόμη και όταν κατασκευαστές όπως η VW προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τις περικοπές των επιδοτήσεων μέσα από τις δικές τους εκπτώσεις.

Αρκετοί στρέφονται στα plug-in υβριδικά που είδαν αύξηση 12% τον περασμένο μήνα

Αρκετοί καταναλωτές φαίνεται πως στρέφονται όλο και περισσότερο σε plug-in υβριδικά μοντέλα. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι αριθμοί καθώς οι πωλήσεις των plug-in αυξήθηκαν κατά 12% τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τόσο τα κέρδη των ηλεκτρικών όσο και τα κέρδη των βενζινοκίνητων οχημάτων.

Mercedes
Ford