Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Κόρνα: Το αγαπημένο κουμπί των Ελλήνων φέρνει πρόστιμο! Το ήξερες;
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Κόρνα: Το αγαπημένο κουμπί των Ελλήνων φέρνει πρόστιμο! Το ήξερες;

5.481 Επισκέψεις στο άρθρο

- Θες να χαιρετήσεις, να δείξεις τη χαρά σου ή τα νεύρα σου;
- Θες να προειδοποιήσεις για μπλόκο ή απλά να ενοχλήσεις τους πάντες γύρω;
- Σε όλα τα παραπάνω απαγορεύεται & «παίζει» πρόστιμο 20 ευρώ!
- Επιτρέπεται μόνο για να αποφύγεις τροχαίο, να προειδοποιήσεις σε προσπέραση & αν μεταφέρεις άτομο στο νοσοκομείο

Απαγορεύεται να την πατάς για να χαιρετήσεις ή να... πανηγυρίσεις!

H κατάσταση τους ελληνικούς δρόμους είναι τόσο απελπιστική που πραγματικά δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει πως υπάρχει χειρότερη ευρωπαϊκή χώρα σε ό,τι αφορά την οδηγική παιδεία. Στην Ελλάδα, ο καθένας οδηγεί κατά το δοκούν, με όποια ταχύτητα αυτός θεωρεί σωστή, μπορεί να προσπερνάει σε όποιο σημείο θέλει, να μην σταματάει στις διαβάσεις, να περνάει με «βαθύ πορτοκαλί» και να παρκάρει πάνω στα πεζοδρόμια. Φυσικά, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την κατάσταση που επικρατεί με τα κορναρίσματα.

Σε ποιον δεν έχει τύχει να περιμένει στο φανάρι και με το που ανάψει πράσινο ο φωτεινός σηματοδότης να ακούσει μια κόρνα από πίσω; Πόσες φορές έχει τύχει να πέσουν οι κόρνες σαν βροχή επειδή ο προπορευόμενος δεν πηγαίνει με την σωστή ταχύτητα (ακόμη και αν είναι νόμιμος) και ποιος είναι αυτός που δεν έχει χρησιμοποιήσει την κόρνα του για να χαιρετήσει ένα γείτονα/συγγενή/φίλο που πέρασε πεζός ή με το δικό του αυτοκίνητο από δίπλα; Όπως γίνεται αντιληπτό, και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση της κόρνας γίνεται αναίτια, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Πότε δικαιολογείται η χρήση της κόρνας

Το άρθρο 37 του ΚΟΚ αναφέρεται συγκεκριμένα στο πότε και σε ποιες συνθήκες είναι νόμιμες οι ηχητικές προειδοποιήσεις. Συγκεκριμένα o KOK αναφέρει πως η χρήση της κόρνας επιτρέπεται:

  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με σκοπό την αποφυγή τροχαίου
  • Πάνω στο προσπέρασμα, μόνο εκτός κατοικημένων περιοχών, ως ειδοποίηση του προπορευόμενου οχήματος και μόνο όταν είναι απαραίτητο
  • Όταν το όχημα μεταφέρει άτομα που έχουν άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας ή κινδυνεύουν
Σημειώνεται πως η χρήση της κόρνας δεν πρέπει να είναι μεγάλη σε διάρκεια και ότι μπορεί να αντικατασταθεί από τα φώτα του οχήματος τις νυχτερινές ώρες.

Και πόσο είναι το πρόστιμο;

Όσον αφορά το πρόστιμο, η άσκοπη χρήση της κόρνας ή οποιωνδήποτε άλλων ηχητικών προειδοποιήσεων τιμωρείται με 20 ευρώ χρηματική ποινή. 

Εσύ όταν οδηγείς τι κάνεις; Είναι η κόρνα προέκταση του χεριού σου ή σέβεσαι τους υπόλοιπους και δεν τη χρησιμοπείς άσκοπα; Πιστεύεις ότι χρειάζεται να υπάρχει υψηλότερο πρόστιμο;

Toyota
OPEL