Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Η έρευνα προέρχεται από την εταιρεία Bloomberg New Energy Finance.

Ηλεκτρικό σε τιμή Ι.Χ. με κινητήρα καύσης τα επόμενα χρόνια

19.264 Επισκέψεις στο άρθρο (29/12/2020)

Μία έρευνα έρχεται για να υποστηρίξει πως την τελευταία δεκαετία υπάρχει δραστική μείωση στην τιμή των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ υπογραμμίζει πως σε λίγα χρόνια από σήμερα τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα θα κοστίζουν όσο αυτά με κινητήρα καύσης.

Είναι γεγονός πως το κόστος αγοράς ενός καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι μεγαλύτερο σε σχέση με ένα αυτοκίνητο εξοπλισμένο με κινητήρα καύσης. Παρόλα αυτά μία έρευνα που δημοσιεύεται από ξένα μέσα υποστηρίζει πως όλα αυτά θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια.
 
Η έρευνα προέρχεται από την εταιρεία Bloomberg New Energy Finance και υποστηρίζει πως μέσα στην τελευταία δεκαετία το κόστος των μπαταριών που χρησιμοποιούνται για τα ηλεκτρικά οχήματα έχει μειωθεί κατά 89%. Συγκεκριμένα, η έρευνα υποστηρίζει πως πριν από δέκα χρόνια μία μπαταρία για ηλεκτρικό αυτοκίνητο κόστιζε περίπου 1.110 δολάρια (περίπου 898 ευρώ) ανά κιλοβατώρα, ενώ πλέον το ποσό αυτό έχει μειωθεί στα 137 δολάρια (περίπου 112 ευρώ). Μάλιστα σε ορισμένες αγορές όπως η Κίνα, οι τιμές έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο, όταν για παράδειγμα οι μπαταρίες χρησιμοποιούνται για ηλεκτρικά λεωφορεία, καθώς κοστίζουν περίπου 100 δολάρια (περίπου 81,64 ευρώ) ανά κιλοβατώρα.  
 
Ως αποτέλεσμα η μελέτη επισημαίνει πως η μείωση αυτή θα φέρει και τη μείωση των τιμών των ηλεκτρικών αυτοκίνητων. Αναφορικά με αυτό ο επικεφαλής της εταιρείας Bloomberg New Energy Finance, Logan Goldie-Scot είπε πως το αργότερο σε τέσσερα χρόνια από τώρα οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγουν και να πωλούν ηλεκτρικά οχήματα στην ίδια τιμή και με το ίδιο περιθώριο κέρδους με τα αντίστοιχα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
 
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, αυτή τη στιγμή το κόστος κατοχής ηλεκτρικού οχήματος είναι ήδη μικρότερο από ένα όχημα με κινητήρα καύσης και η πρόοδος στις τεχνολογίες μπαταριών μελλοντικά, θα μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος.

fiat
OPEL