Η Toyota εξελίσσει και ετοιμάζεται να λανσάρει τη νέα δεύτερη γενιά του πρωτοποριακού Mirai που κινείται με υδρογόνο και εκπέμπει καθαρό νερό, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της.
Έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που βρεθήκαμε σε χώρα του εξωτερικού πίσω από το τιμόνι του Toyota Mirai, του οχήματος κυψελών καυσίμου που «καίει» υδρογόνο και βγάζει πόσιμο νερό στην «εξάτμιση». Το σχήμα του δεν ήταν εύκολο στο μάτι αφού θύμιζε ξεχασμένο πρωτότυπο που το... έσκασε από την έκθεση της Toyota. Βέβαια το σημαντικό ήταν η τεχνολογία που έκρυβε κάτω από το σχεδιαστικά εκκεντρικό αμάξωμα του με τον ηλεκτροκινητήρα που αντλεί ενέργεια από την παραγωγή νερού, μέσω της «καύσης» υδρογόνου. Εξηγούμε στην «Επόμενη σελίδα» τον τρόπο που παράγεται ενέργεια για την κίνηση του Mirai.
Τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως η νέα γενιά του υδρογονοκίνητου Toyota Mirai βρίσκεται προ των πυλών και θα παρουσιαστεί μέσα στο 2020, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της ιαπωνικής μάρκας, Takeshi Uchiyamada, μιλώντας χθες σε διεθνή συνάντηση υπουργών σχετικά με την ενέργεια που παράγεται από υδρογόνο στο Τόκιο. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν η σχεδίαση θα κινηθεί στα ίδια φουτουριστικά μονοπάτια ή οι άνθρωποι της Toyota θα ακολουθήσουν πιο συμβατικά στιλ όμως το μόνο σίγουρο είναι πως θα ξεχωρίζει.
Κλείνοντας, το στρατόπεδο της Toyota υποστηρίζει δια στόματος του επικεφαλής για τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ στην Ευρώπη, Matt Harrison, πως οι τιμές των οχημάτων με κυψέλες καυσίμου θα εξισωθούν με εκείνες των υβριδικών σε περίπου 10 χρόνια από σήμερα. «Στην τρίτη γενιά (σ.σ. εννοεί του Mirai) περιμένουμε τα υδρογονοκίνητα να είναι συγκρίσιμα με τα υβριδικά. Πιστεύουμε ότι τα οχήματα κυψελών καυσίμου έχουν μεγάλη δυναμική» είχε δηλώσει παλιότερα ο Harrison.
Πολύ ωραία όλα αυτά. Γνωρίζει κάποιος πως παράγεται το υδρογόνο;
Διότι το υδρογόνο παράγεται σε βιομηχανική κλίμακα από μεθάνιο. Γίνεται έκλυση ατμού σε μεγάλη πίεση και το τελικό προϊόν είναι υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα (που είναι δηλητήριο). Εν συνεχεία γίνεται εκ νέου έκλυση ατμού και παράγεται λίγο ακόμη υδρογόνο και -μαντέψτε- CO2...
Στην Γερμανία υπάρχουν βενζινάδικα που παράγουν υδρογόνο στο σημείο από φυσικό αέριο. Φυσικά πάλι εκλύεται CO2 στην ατμόσφαιρα από την μετατροπή.
Ο αμείλικτος 2ος νόμος της θερμοδυναμικής μας μαθαίνει ότι στις μετατροπές ενέργειας υπάρχουν πάντα απώλειες.Κατά συνέπεια, πιο αποδοτικό θα ήταν να κινηθεί το όχημα εξ' αρχής καίγοντας φυσικό αέριο ή υγραέριο, παρά να το μετατρέψουμε σε υδρογόνο και εν συνεχεία σε ηλεκτρισμό.
Μέχρι να βρεθεί φθηνός και καθαρός τρόπος να παράγουμε υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης -με καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας-, η υδρογονοκίνηση παραμένει τεχνολογική άσκηση και publicity stunt των κατασκευαστών.
Πολύ ωραία όλα αυτά. Γνωρίζει κάποιος πως παράγεται το υδρογόνο; Διότι το υδρογόνο παράγεται σε βιομηχανική κλίμακα από μεθάνιο. Γίνεται έκλυση ατμού σε μεγάλη πίεση και το τελικό προϊόν είναι υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα (που είναι δηλητήριο). Εν συνεχεία γίνεται εκ νέου έκλυση ατμού και παράγεται λίγο ακόμη υδρογόνο και -μαντέψτε- CO2... Στην Γερμανία υπάρχουν βενζινάδικα που παράγουν υδρογόνο στο σημείο από φυσικό αέριο. Φυσικά πάλι εκλύεται CO2 στην ατμόσφαιρα από την μετατροπή. Ο αμείλικτος 2ος νόμος της θερμοδυναμικής μας μαθαίνει ότι στις μετατροπές ενέργειας υπάρχουν πάντα απώλειες.Κατά συνέπεια, πιο αποδοτικό θα ήταν να κινηθεί το όχημα εξ' αρχής καίγοντας φυσικό αέριο ή υγραέριο, παρά να το μετατρέψουμε σε υδρογόνο και εν συνεχεία σε ηλεκτρισμό. Μέχρι να βρεθεί φθηνός και καθαρός τρόπος να παράγουμε υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης -με καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας-, η υδρογονοκίνηση παραμένει τεχνολογική άσκηση και publicity stunt των κατασκευαστών.