- Τα νέα αυτοκίνητα διαθέτουν Android Auto και Apple CarPlay για σούπερ συνδεσιμότητα με το κινητό
- Το Bluetooth παραμένει ο δημοφιλέστερος τρόπος από τους οδηγούς για ασύρματη σύνδεση
- Με καλώδιο αν η πηγή διαθέτει θύρα AUX σαν αυτή των ακουστικών η σύνδεση είναι σίγουρη, αλλά «βασική»
- Τα παλιότερα αυτοκίνητα χρειάζονται κάποιο γκάτζετ στον αναπτήρα για μετάδοση ήχου από το κινητό στα ηχεία
Τα νέα αυτοκίνητα διαθέτουν Android Auto και Apple CarPlay για σούπερ συνδεσιμότητα με το κινητό
Το κινητό στο αυτοκίνητο είναι πλέον η βασικότερη συσκευή ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και επικοινωνίας. Δεν έχουν όμως όλα τα αυτοκίνητα τρόπο για ιδανική σύνδεση και έτσι ειδικά στα παλιότερα αυτοκίνητα χρειάζεται λίγη έρευνα, αυτοσχεδιασμός και πιθανότατα αγορά πηγής ή κάποιου γκάτζετ. Εσύ τι χρησιμοποιείς για να συνδέσεις το κινητό στο αυτοκίνητο;
Με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να έχουν μπει για τα καλά και στο αυτοκίνητο, δεν ήθελε πολύ καιρό να αναπτυχθούν συστήματα που οι κατασκευαστές πλέον ενσωματώνουν στις εργοστασιακές πηγές, ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή σύνδεση. Με το Android Auto και Apple CarPlay τα κινητά δεν συνδέονται, αλλά «μεταφέρονται» στην κεντρική οθόνη του αυτοκινήτου, βάζουν στην άκρη τα εργοστασιακά λογισμικά, και γίνονται τα κέντρα πληροφόρησης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Αρχικά η σύνδεση ήταν με καλώδιο, τώρα πια ασύρματη. Παρότι κάποιες μάρκες ακόμη χρεώνουν έξτρα για αυτή την αυτονόητη συνδεσιμότητα, οι περισσότερες την προσφέρουν στάνταρ.
Το Bluetooth παραμένει ο δημοφιλέστερος τρόπος από τους οδηγούς για ασύρματη σύνδεση
Αυτές οι τεχνολογίες δεν ήταν διαθέσιμες στα μοντέλα της προηγούμενης δεκαετίας, όμως το Bluetooth ήταν στάνταρ, και ακόμη και σήμερα παραμένει «βασιλιάς». Με το κινητό να παίρνει το ρόλο της «πηγής» και την οθόνη του να γίνεται η οθόνη του αυτοκινήτου για πλοήγηση, επικοινωνία και ψυχαγωγία, το εργοστασιακό ηχοσύστημα γίνεται απλά ενισχυτής και ηχεία. Στα νεότερα συστήματα μπορείς με τα κουμπιά στο τιμόνι, όπου υπάρχουν, να αλλάξεις και τραγούδι, ενώ κάποια δείχνουν και τον τίτλο στην οθόνη της εργοστασιακής πηγής.
Με καλώδιο αν η πηγή διαθέτει θύρα AUX σαν αυτή των ακουστικών η σύνδεση είναι σίγουρη, αλλά «βασική»
Για τα παλιότερα μοντέλα, η σύνδεση θέλει λίγη φαντασία. Χωρίς Bluetooth, αν η πηγή έχει AUX-in με «καρφί» σαν αυτό των ακουστικών, τότε το καλώδιο είναι απαραίτητο. Μπορεί ένα καλώδιο επιπλέον αυτού για τη φόρτιση του κινητού να προσθέτει λίγη «σαβούρα» αλλά η ποιότητα ήχου είναι αρκετά καλή και η εργοστασιακή πηγή μπορεί να διατηρηθεί για να μη χαλάσει την εικόνα της καμπίνας. Γιατί αν δεν υπάρχει AUX-in, τότε οι επιλογές είναι δύο. Είτε μια νέα πηγή, είτε κάποιο γκάτζετ.
Τα παλιότερα αυτοκίνητα χρειάζονται κάποιο γκάτζετ στον αναπτήρα για μετάδοση ήχου από το κινητό στα ηχεία
Το καλύτερο γκάτζετ είναι μια πηγή με Android Auto και CarPlay. Μπορεί να ρισκάρεις να αγοράσεις ένα φθηνό κατευθείαν από την Κίνα, ή κάτι πιο αξιόλογο και δοκιμασμένο από τα καταστήματα ηχοσυστημάτων. Φθηνότερη λύση είναι μια απλή πηγή με Bluetooth. Αν θες να κρατήσεις την εργοστασιακή πηγή, τότε η μόνη λύση είναι ένας από αυτούς τους δέκτες Bluetooth που μεταδίδουν μέσω FM. Το κόστος είναι χαμηλό, όμως και η ποιότητα σύνδεσης είναι αμφιλεγόμενη. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις με τους πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, έχεις παράσιτα, πρέπει να αλλάζεις συχνότητα, και γενικά είναι μπελάς. Εκτός και αν ξεκουμπώσεις την κεραία και καταργήσεις τελείως το ραδιόφωνο.
Εσύ τι αγόρασες για να συνδέσεις το κινητό στο αυτοκίνητό σου; Είχε από το εργοστάσιο τρόπο; Ή αγόρασες κάποιο γκάτζετ για να συνδεθείς; Και τελικά πως «παίζει»;