Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Γιατί κοστίζει ο κούκος αηδόνι αν χάσεις το κλειδί & θες να βγάλεις νέο;

2.246 Επισκέψεις στο άρθρο (11/9/2024)
Απόψεις: Γιατί είναι ακριβό το κλειδί του αυτοκινήτου;

Απόψεις: Γιατί είναι ακριβό το κλειδί του αυτοκινήτου;

- Η τιμή ενός νέου κλειδιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 1000 ευρώ, ενώ τα 200-300 είναι πλέον το κάτω όριο
- Τα κλειδιά είναι πανάκριβα γιατί εκτός από το σίδερο, κουβαλάνε έναν ολόκληρο υπολογιστή
- Η αγορά του κλειδιού εκτός επίσημου δικτύου είναι αδύνατη για τα καινούργια αυτοκίνητα
- Ήξερες ότι μπορείς να ασφαλίσεις το κλειδί σου και να είσαι ήσυχος, αρκεί να βρεις ασφαλιστική να το προσφέρει;

Η τιμή ενός νέου κλειδιού μπορεί να ξεπεράσει και τα €1000, ενώ τα €200-300 είναι πλέον το κάτω όριο

Η λέξη κλειδί δεν περιγράφει πια το «κλειδί» ενός αυτοκινήτου. Μιλάμε για ιδιαίτερα πολύπλοκες συσκευές, με κωδικοποιήσεις, υψηλή τεχνολογία κρυπτογράφησης, σειρά έξυπνων λειτουργιών, και στο δια ταύτα, πολύ υψηλή τιμή. Εσύ ξέρεις πόσο έχει να αντικαταστήσεις το «κλειδί» σου, και τι κάνεις για να μην το πληρώσεις «χρυσό»;
 
Μεγάλη έρευνα στις τρεις μεγάλες αγορές της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Η. Βασίλειο) βρήκε πως η αντικατάσταση του «κλειδιού» ενός αυτοκινήτου της τελευταίας δεκαετίας κοστίζει πολύ. Από 200 ευρώ και πάνω, ενώ συχνά, ακόμη και μοντέλα με συγκρατημένες τιμές έχουν κλειδιά που κοστίζουν 700 και πλέον ευρώ. Στην ίδια έρευνα φάνηκε πως τα μοντέλα μετά το 2020 έχουν κλειδιά ως και 40% ακριβότερα από αυτά από το 2014 μέχρι το 2019. Οι τιμές είναι στα ύψη.

Τα κλειδιά είναι πανάκριβα γιατί εκτός από το σίδερο, κουβαλάνε έναν ολόκληρο υπολογιστή

Πως μπορεί κάτι τόσο μικρό να είναι τόσο ακριβό; Η απάντηση είναι στα εισαγωγικά της λέξης «κλειδί». Αυτό που κάποτε μπορούσαμε να «κόψουμε» στον κλειδαρά, κουβαλάει τόση τεχνολογία που εκτοξεύει το κόστος. Ένα σύγχρονο κλειδί περιέχει έναν ολόκληρο υπολογιστή που αναλαμβάνει να επικοινωνεί με το αυτοκίνητο και τον δικό του υπολογιστή για να διαπραγματευτεί την αποκρυπτογράφηση των κωδικών και να ανοίξει/κλείσει και ξεκινήσει το αυτοκίνητο. Στο κόστος προστίθεται επίσης η τεχνογνωσία των μηχανικών που πρέπει να κάνουν την «εγκατάσταση» του νέου κλειδιού ενώ ακόμη και η λεπίδα του κλειδιού είναι ακριβή στο «κόψιμο».

Η αγορά του κλειδιού εκτός επίσημου δικτύου είναι αδύνατη για τα καινούργια αυτοκίνητα

Για τους κατασκευαστές η αντικατάσταση ενός κλειδιού είναι τόσο σπάνια που δεν αποτελεί πηγή εισοδήματος. Η πολυπλοκότητα όμως του κλειδιού σημαίνει πως η αντικατάστασή του δεν μπορεί να γίνει εκτός δικτύου. Σε συνδυασμό με το πόσο σπάνια οι κατασκευαστές καλούνται να αντικαταστήσουν κλειδιά, το μεγάλο τους κόστος, και τον χρόνο που απαιτείται ο προγραμματισμός του και κατόπιν ο προγραμματισμός του αυτοκινήτου, δεν τους πιέζει να μειώσουν τις τιμές. Στην τιμή του κλειδιού οι κατασκευαστές περνούν το 100% του κόστους στον πελάτη.

Μπορείς να ασφαλίσεις το κλειδί σου και να είσαι ήσυχος, αρκεί να βρεις ασφαλιστική να το προσφέρει

Με αυτές τις τιμές ήδη πολλές ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν κάλυψη για απώλεια κλειδιού, συνήθως με επιπλέον χρέωση. Αυτό ακούγεται ανακουφιστικό, αφού η χρέωση δεν είναι μεγάλη, όμως εδώ υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Με το κλειδί να έχει γίνει πλέον αντικείμενο ξεχωριστής ασφάλισης, οι κατασκευαστές δεν βρίσκουν κανένα λόγο να περιορίσουν το κόστος, αφού ο ασφαλισμένος οδηγός δεν θα δυσαρεστηθεί από την αστρονομική τιμή του. Για όλους τους άλλους φυσικά, θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει.
 
Εσύ έχεις ακόμη και τα δύο σου κλειδιά; Έχεις αλλάξει ποτέ κλειδί με πολλαπλές λειτουργίες; Και τελικά τι κάνεις για να μη βρεθείς να πληρώνεις τον κούκο αηδόνι σε κλειδί;

Mercedes
Autotriti.gr