ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Γιατί μερικά κοντέρ έχουν αυτές τις κόκκινες παύλες;

 Σχολιάστε 
(4/2/2025)
Γιατί μερικά κοντέρ έχουν αυτές τις κόκκινες παύλες;

Όλοι τις έχουμε δει, κάποιοι τις έχουν προσέξει & αλλά λίγοι ξέρουν τι σημαίνουν
Πρόκειται για 2 γραμμές με διαφορετικό χρώμα στα 30 & 50 χλμ./ώρα
Ειδοποιούν σε μόνιμη βάση τον οδηγό για τα συχνότερα όρια ταχύτητας μέσα στις πόλεις
30 χλμ./ώρα το συχνότερο όριο στα στενά & 50 χλμ./ώρα στους περισσότερους αστικούς δρόμους

autotriti team

Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»

Συνήθως στα 30 και 50 χλμ.

Σήμερα η «μόδα» απαιτεί περισσότερη τεχνολογία στις καμπίνες των σύγχρονων αυτοκινήτων. Ένα από τα πιο hi-tech χαρακτηριστικά εξοπλισμού είναι ο ψηφιακός πίνακας οργάνων. Όμως τα αυτοκίνητα με αναλογικό καντράν, είναι πιθανό να έχουν και δύο κόκκινες γραμμές στο κοντέρ τους.

Όταν οδηγείς σίγουρα τις έχεις δει πολλές φορές αλλά ίσως να μην τους έχεις δώσει σημασία. Είναι από αυτές τις λεπτομέρειες που παρότι τις βλέπουμε καθημερινά, πολλές φορές δεν τις προσέχουμε. Ωστόσο οι πιο παρατηρητικοί σίγουρα θα έχουν αναρωτηθεί για ποιο λόγο βρίσκονται στο κοντέρ.

Μυστήριο με νόημα

Πιο συγκεκριμένα, σε ορισμένα κοντέρ (ανάλογα τον κατασκευαστή) υπάρχει μια κόκκινη γραμμή στα 30 και στα 50 χλμ./ώρα. Μάλιστα, πιο σπάνια θα βρει κανείς μια ακόμα στα 130 χλμ./ώρα. Αυτή η λεπτομέρεια βρίσκεται αρκετές δεκαετίες στα κοντέρ των αυτοκινήτων. Ποια είναι η χρήση τους όμως;

Αυτές οι κόκκινες γραμμές λοιπόν χρησιμεύουν για να ειδοποιούν σε μόνιμη βάση τον οδηγό για τα συχνότερα όρια ταχύτητας μέσα στις πόλεις. Τα 30 χλμ./ώρα είναι το συχνότερο όριο ταχύτητας εντός πυκνοκατοικημένων περιοχών (στενάκια κλπ.). Τα 50 χλμ./ώρα είναι το ανώτερο όριο ταχύτητας στους περισσότερους αστικούς δρόμους, πλην των λεωφόρων ή αυτοκινητόδρομων.

Όσον αφορά την ένδειξη στα 130 χλμ./ώρα αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για άλλο ένα συχνό όριο ταχύτητας, αυτό των αυτοκινητόδρομων, που χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γι`αυτό  και το συναντάμε κυρίως σε αυτοκίνητα Ευρωπαίων κατασκευαστών.

Έτσι λοιπόν, αυτή η συνήθεια των κατασκευαστών που κρατά πολλά χρόνια, έχει στόχο να δίνει μια γρήγορη ενημέρωση στους οδηγούς, ανάλογα το δρόμο που κινούνται, για τα συχνότερα όρια ταχύτητας. Πλέον με τους ψηφιακούς πίνακες οργάνων και τις οθόνες στο καντράν που ενημερώνουν συνεχώς για τα όρια ταχύτητας, αυτή η λεπτομέρεια ίσως θα πρέπει να θεωρείται ξεπερασμένη. Ωστόσο, αποτελεί ένα κομμάτι της auto κουλτούρας του παρελθόντος.

ford
Citroen