Τιμές με Leasing
Επαγγελματικά

Γιατί πολλοί δρόμοι σε βουνό/θάλασσα δεν έχουν μπαριέρες;

1.514 Επισκέψεις στο άρθρο (5/7/2024)
Γιατί πολλοί δρόμοι σε βουνό/θάλασσα δεν έχουν μπαριέρες;

- Οι μπαριέρες σώζουν ζωές και υπάρχουν σε αυτοκινητόδρομους έως ορεινούς δρόμους
- Πολλές φορές όμως σε επικίνδυνες ορεινές διαδρομές δεν υπάρχουν μπαριέρες
- Τα στοιχεία της φύσης, το σαθρό έδαφος και το κόστος βασικές αιτίες

Οι μπαριέρες σώζουν ζωές και υπάρχουν σε αυτοκινητόδρομους έως ορεινούς δρόμους

Οδηγώντας στους ελληνικούς δρόμους σίγουρα θα έχεις προσέξει τις σιδερένιες μπαριέρες στα όρια της ασφάλτου. Εγκατεστημένες από αυτοκινητόδρομους, λεωφόρους έως στενά των πόλεων και από ορεινούς δρόμους με στροφές έως παραθαλάσσιες διαδρομές, οι μπαριέρες έχουν στόχο την ασφάλεια των επιβαινόντων και να μην βρεθεί εκτός δρόμου το εμπλεκόμενο όχημα.

Πολλές φορές όμως σε επικίνδυνες ορεινές διαδρομές δεν υπάρχουν μπαριέρες

Παρόλα αυτά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Πιθανό να έχει συμβεί και σε σένα, να οδηγείς σε κάποιον στενό ορεινό δρόμο, με πολλές στροφές και γκρεμό μερικά εκατοστά δίπλα από την άσφαλτο, οι οποίοι δεν έχουν μπαριέρες. Αντίστοιχα, σε ορισμένους παραλιακούς δρόμους, όπου η θάλασσα είναι ακριβώς δίπλα στο δρόμο και που το κύμα μπορεί να σκεπάσει όλη την άσφαλτο, δεν υπάρχουν ούτε μπαριέρες, ούτε κάποιο χτιστό στηθαίο. Υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι που μπορεί να μην έχει μπαριέρες ένας επικίνδυνος δρόμος.

Τα στοιχεία της φύσης, το σαθρό έδαφος και το κόστος βασικές αιτίες

Ένας λόγος είναι τα στοιχεία της φύσης. Σε έναν ορεινό δρόμο που καλύπτεται συχνά από χιόνι και χρειάζεται η συνδρομή εκχιονιστικού, η μπαριέρα θα δυσκολέψει την κατάσταση. Δε θα βοηθά στην απομάκρυνση του χιονιού από την άσφαλτο, αλλά αντιθέτως θα το συγκρατεί εντός του δρόμου, αυτό θα γίνεται πάγος και θα κάνει τη διέλευση επικίνδυνη, ενώ θα στενεύει και το δρόμο.

Οι μπαριέρες σκοπό έχουν να συγκρατήσουν ένα όχημα που θα πέσει πάνω τους. Για να το πετύχουν αυτό πρέπει οι βάσεις τους να είναι ιδιαίτερα σταθερά τοποθετημένες στο έδαφος. Αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, καθώς σε ορισμένα σημεία δεν υπάρχει σταθερό και αρκετό χώμα, πέτρες ή χώρος για να εγκατασταθούν με ασφάλεια.

Το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που δεν έχουν όλοι οι δρόμοι μπαριέρες. Μια διαδρομή με ελάχιστη κυκλοφορία που βρίσκεται σε κάποιο ακριτικό ορεινό σημείο, δε θα αποτελέσει προτεραιότητα για την εκάστοτε περιφέρεια που είναι υπεύθυνη. Αντίστοιχα, σε τέτοιους δρόμους η συντήρηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Τέλος, μια αρκετά αμφιλεγόμενη άποψη, λέει πως ορισμένοι δρόμοι δεν έχουν μπαριέρες επίτηδες, ώστε να φοβίζουν τους οδηγούς και να μη τρέχουν στο σημείο. Βλέπεις, όταν κινείσαι σε δρόμο χωρίς μπαριέρα και δεξιά σου βρίσκεται γκρεμός εκατοντάδων μέτρων, δύσκολα θα πατήσεις παραπάνω το δεξί πεντάλ.

NEO TRANSIT CUSTOM
Test Center