Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Η Ford κατασκεύασε εξαρτήματα από ελαιόδεντρα!
4 Φωτογραφίες »

Η Ford κατασκεύασε εξαρτήματα από ελαιόδεντρα!

2.649 Επισκέψεις στο άρθρο (12/1/2024)

- Εξαρτήματα Ford δημιουργήθηκαν από ελαιόδεντρα.
- Κατασκεύασε υποπόδια και τμήματα του χώρου αποσκευών.
- Αποδείχτηκαν ανθεκτικά και ετοιμάζονται για τα νέα ηλεκτρικά Ford.
- Όλα αυτά χάρη στο πρόγραμμα COMPOlive.

Εξαρτήματα Ford δημιουργήθηκαν από ελαιόδεντρα

Τα κλαδιά και τα φύλλα από ελαιόδεντρα, που απορρίπτονται κατά τη συγκομιδή της ελιάς,
χρησιμοποίησε η Ford για να κατασκευάσει εξαρτήματα για τα μοντέλα της. Ανθεκτικά αλλά και βιώσιμα αποδείχτηκαν τα νέα εξαρτήματα στις πρώτες δοκιμές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος COMPOlive.

Κατασκεύασε υποπόδια και τμήματα του χώρου αποσκευών

Όπως αναφέρει η Ford, η χρήση καταλοίπων από τη συγκομιδή ελιάς με σκοπό την παραγωγή εξαρτημάτων στα σύγχρονα αυτοκίνητα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις ποσότητες πλαστικού που χρησιμοποιούνται σε αυτά. Ταυτόχρονα, μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να υποστηρίξει τους στόχους για καθαρότερο αέρα, αποφεύγοντας την καύση των κλαδιών και των φύλλων που απορρίπτονται κατά τη συγκομιδή της ελιάς. Στο πλαίσιο της δοκιμής που πραγματοποιήθηκε, οι μηχανικοί της Ford κατασκεύασαν πρωτότυπα υποπόδια, καθώς και επιμέρους τμήματα του χώρου αποσκευών, χρησιμοποιώντας τα παραπάνω κατάλοιπα από τη συγκομιδή της ελιάς, από ελαιώνες στην Ανδαλουσία.

Αποδείχτηκαν ανθεκτικά και ετοιμάζονται για τα νέα ηλεκτρικά Ford

Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα παραγόμενα εξαρτήματα είναι στιβαρά και ανθεκτικά, με τη Ford να αξιολογεί τώρα την όλη διαδικασία για μαζική χρήση στο επόμενο «κύμα» των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων της. Σε πρώτη φάση, οι μηχανικοί στα κεντρικά ευρωπαϊκά γραφεία της Ford στην Κολωνία της Γερμανίας χρησιμοποίησαν έξυπνη τεχνολογία προσομοίωσης για να δοκιμάσουν τη χρηστικότητα των ελαιόδεντρων όσον αφορά την ανθεκτικότητα, την αντοχή και τη δυνατότητα μορφοποίησης, ενώ στη συνέχεια ήταν σε θέση να προχωρήσουν στην κατασκευή των πρωτότυπων εξαρτημάτων. Αποτελούμενη κατά 40% από ίνες και κατά 60% από ανακυκλωμένο πλαστικό πολυπροπυλενίου, η ουσία που προέκυψε θερμάνθηκε και μορφοποιήθηκε με έγχυση στο σχήμα του επιλεγμένου εξαρτήματος.

Όλα αυτά χάρη στο πρόγραμμα COMPOlive

Όπως προαναφέραμε οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος COMPOlive, το οποίο διήρκεσε από το 2020 έως το 2023. Το πρόγραμμα έχει δεσμευτεί για την επίτευξη περιβαλλοντικής αλλαγής στην ελαιοπαραγωγή, τη χρήση βιοσύνθετων υλικών αντί για πλαστικό και την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας.

Toyota
PEUGEOT