
Έχει μήκος 18 χιλιομέτρων και θα φτιαχτεί σαν… Lego. Έτοιμη σε 5 χρόνια.
90 προκάτ τμήματα που θα ενωθούν μεταξύ τους 40 μέτρα κάτω από τη θάλασσα.
Ο βυθός είναι πολύ μαλακός και επικίνδυνος για να κατασκευαστεί γέφυρα.
Θα κοστίσει 7,5 δις ευρώ και θα έχει και αυτοκινητόδρομο και σιδηρόδρομο.
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Έχει μήκος 18 χιλιομέτρων και θα φτιαχτεί σαν… Lego. Έτοιμη σε 5 χρόνια
Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στη μεγαλύτερη σήραγγα των βαλκανίων που βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά και στην μοναδική υποθαλάσσια σήραγγα της χώρας μας, που έχει μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου. Η πιο… γνωστή σήραγγα που περνά κάτω από τη θάλασσα είναι προφανώς αυτή της Μάγχης που ενώνει την Αγγλία με τη Γαλλία και την ηπειρωτική Ευρώπη, και είναι και η μεγαλύτερη με μήκος 50 χιλιομέτρων. Στην περίπτωσή μας όμως, έχουμε την μεγαλύτερη «βυθισμένη» σήραγγα του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα «θα» έχουμε, καθώς πρόκειται για ένα έργο υπό κατασκευή μεταξύ Δανίας και Γερμανίας στη βαλτική θάλασσα. Πρόκειται για το Fehmarnbelt Tunnel, που θα έχει μήκος 18 χιλιομέτρων και θα ενώνει το δανέζικο νησί Lolland, με το Fehmarn, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Γερμανίας που βρίσκεται βόρεια της Φρανκφούρτης. Με την ολοκλήρωση του έργου, η Κοπεγχάγη που σήμερα απέχει οδικώς σχεδόν 5 ώρες από την Φρανκφούρτη, θα έρθει 2 ώρες πιο κοντά στη γερμανική μεγαλούπολη. Επίσης, η διέλευση από θαλάσσης που σήμερα διαρκεί παραπάνω από 45 λεπτά με ferry, θα γίνεται σε λιγότερο από 10 λεπτά.
90 προκάτ τμήματα που θα ενωθούν μεταξύ τους 40 μέτρα κάτω από τη θάλασσα
Τι σημαίνει όμως «βυθισμένη»; Πρόκειται για μια κατασκευή που αποτελείται από συνολικά 90 τμήματα, προκατασκευασμένα στην ξηρά από χάλυβα και τσιμέντο με μήκος πάνω από 200 μέτρα έκαστο, τα οποία με την ολοκλήρωσή τους, βυθίζονται στον σκαμμένο βυθό σε απόσταση 15 χιλιοστών το ένα από το άλλο και στην συνέχεια καλύπτονται από ένα επίχωμα αρκετών μέτρων, σε βάθος που φτάνει τα 40 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η βασική διαφορά της σήραγγας αυτής σε σχέση με αυτή της Μάγχης, είναι πως η δεύτερη είναι σκαμμένη μέσα στο έδαφος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο βυθός είναι πολύ μαλακός και επικίνδυνος για να κατασκευαστεί γέφυρα
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχαν πραγματοποιηθεί μελέτες για τη σύνδεση των δύο νησιών με γέφυρα που θα μετέφερε τόσο έναν αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων όσο και δύο ηλεκτροδοτούμενες σιδηροδρομικές γραμμές. Αυτή η λύση θεωρούνταν για χρόνια ως το πιο πιθανό σχέδιο και καταρτίστηκαν λεπτομερή σχέδια. Η γέφυρα Fehmarn Belt αναμενόταν αρχικά να ολοκληρωθεί έως το 2018.
Ωστόσο, στα τέλη του 2010, μετά από περαιτέρω μελέτες, οι Δανοί σχεδιαστές του έργου δήλωσαν ότι μια βυθισμένη σήραγγα θα παρουσίαζε λιγότερους κατασκευαστικούς κινδύνους και θα κόστιζε περίπου το ίδιο. Ο μαλακός βυθός της Βαλτικής, θεωρήθηκε εν τέλει μη ασφαλής για την κατασκευή μιας τόσο μεγάλης γέφυρας σε βάθος που ξεπερνά σε σημεία τα 40 μέτρα. Επίσης, η καθυστέρηση της εκκίνησης των εργασιών, ήταν αποτέλεσμα αντιδράσεων τόσο για την επίδραση του έργου στο περιβάλλον της περιοχής, όσο και για το αν τελικά αυτό θα κατάφερνε να αποσβέσει το τεράστιο κόστος για την κατασκευή του.
Θα κοστίσει 7,5 δις ευρώ και θα έχει και αυτοκινητόδρομο και σιδηρόδρομο
Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 7,4 δις ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του να το αναλαμβάνει η δανέζικη πλευρά και συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. και τη Σουηδία. Η διέλευση θα γίνεται με διόδια που θα εισπράττουν οι Δανοί. Τέλος, η σήραγγα θα αποτελείται από 4 χωριστά τούνελ, 2 αυτοκινητόδρομους με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και άλλα δύο για τη διέλευση ηλεκτροκίνητου σιδηροδρόμου και η ολοκλήρωσή της έχει προγραμματιστεί για το 2029.
Δείτε το σχετικό βίντεο