Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
ΗΠΑ: Παγώνουν οι πωλήσεις ηλεκτρικών & καλπάζουν των υβριδικών

ΗΠΑ: Παγώνουν οι πωλήσεις ηλεκτρικών & καλπάζουν των υβριδικών

3.513 Επισκέψεις στο άρθρο (4/2/2024)

- Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυξάνονται, αλλά όχι όπως περίμεναν οι υπεύθυνοι
- Τα υβριδικά επιστρέφουν με αύξηση στις πωλήσεις & πρωταγωνίστρια την Toyota
- Η διαφορά στην τιμή & το άγχος φόρτισης «σπρώχνουν» στα υβριδικά

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυξάνονται, αλλά όχι όπως περίμεναν οι υπεύθυνοι

Μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας τους οδηγούς στις ΗΠΑ ως λάτρεις των πολλών κυβικών και των τεράστιων «αγροτικών» και μάλλον έχουμε δίκιο. Όμως εδώ και αρκετές δεκαετίες, η τάση στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είναι με τις νέες, πράσινες τεχνολογίες.

Πρώτα είχαμε τα υβριδικά της Toyota, που σάρωναν στις πωλήσεις, με το πρώτης γενιάς Prius να αποτελεί το σύγχρονο «όνειρο» του μέσου οικογενειάρχη με μια κάποια οικολογική συνείδηση. Τα χρόνια πέρασαν και τα ηλεκτρικά έγιναν η νέα τάση. Η εγχώρια Tesla μάλιστα, κατάφερε να κυριαρχήσει στην ηλεκτροκίνηση εντός των ΗΠΑ για σχεδόν μια δεκαετία. Αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει.
 

Τα υβριδικά επιστρέφουν με αύξηση στις πωλήσεις & πρωταγωνίστρια την Toyota

Πιο συγκεκριμένα, το 2023 στις ΗΠΑ πουλήθηκαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο υβριδικά αυτοκίνητα και σχεδόν 150.000 υβριδικά πρίζας (plug-in). Και οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών είναι μερικές χιλιάδες παρακάτω από τα υβριδικά, όμως αν δει κανείς το σχετικό γράφημα πωλήσεων των υβριδικών και ηλεκτρικών στο σύνολο των ταξινομήσεων τα τελευταία χρόνια, θα προσέξει κάτι αρκετά ενδιαφέρον. Τα ηλεκτρικά χάνουν την… φόρα τους, καθώς η αύξησή τους σε σχέση με 2022 είναι περίπου στο 1,7%, ενώ για τα υβριδικά βλέπουμε αντίστοιχη αύξηση στο σύνολο των πωλήσεων που φτάνει το 3%.
 

Η διαφορά στην τιμή & το άγχος φόρτισης «σπρώχνουν» στα υβριδικά

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν αυτή την αλλαγή στις προτιμήσεις των οδηγών στις ΗΠΑ, αναλυτές «βλέπουν» ως κύρια αιτία την σημαντική διαφορά στην τιμή αγοράς μεταξύ υβριδικών και ηλεκτρικών. Πιο συγκεκριμένα ο μέσος όρος τιμής στα ηλεκτρικά που αγοράστηκαν το 2023 ανέρχεται στις 60.500 δολάρια (μειωμένη σε σχέση με το 2022). Από την άλλη ο αντίστοιχος μέσος όρος για ένα υβριδικό είναι 18.500 δολάρια χαμηλότερος.

Εκτός από την σημαντική διαφορά στην τιμή αγοράς, οι αγοραστές υβριδικών έχουν και άλλους λόγους να «φοβούνται» τα ηλεκτρικά. Φαίνεται πως το που θα φορτίσουν, πόσα χλμ. θα βγάλουν με μια φόρτιση και η σημαντική μείωση της αυτονομίας κατά περίπου 35% των ηλεκτρικών σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βάζουν δεύτερες σκέψεις στους αμερικανούς υποψήφιους αγοραστές.
 

Autotriti.gr
OPEL