Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Με... κουβέρτα έσβησαν ηλεκτρική Jaguar που έπιασε μόνη της φωτιά
2 Φωτογραφίες »

Με... κουβέρτα έσβησαν ηλεκτρική Jaguar που έπιασε μόνη της φωτιά

2.387 Επισκέψεις στο άρθρο (18/1/2024)

- Οι μπαταρίες λιθίου έχουν το «συνήθειο» να πιάνουν φωτιά από μόνες τους
- Η Jaguar I-Pace τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ φόρτιζε στο γκαράζ του σπιτιού
- Η πυροσβεστική χρησιμοποίησε επιτυχώς ειδική κουβέρτα πυρόσβεσης
- Ανεξήγητοι ακόμα οι λόγοι που πιάνουν φωτιά οι μπαταρίες

Οι μπαταρίες λιθίου έχουν το «συνήθειο» να πιάνουν φωτιά από μόνες τους

Πρόβλημα έχουν προκαλέσει για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες οι μπαταρίες λιθίου των ηλεκτρικών οχημάτων. Φαίνεται ότι η ροπή τους να τυλίγονται στις φλόγες προκαλεί φωτιά που, όχι μόνο είναι δύσκολη στην κατάσβεση, αλλά παράγει επίσης τοξικό καπνό. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, άλλη μια τέτοια περίπτωση πυρκαγιάς καταγράφθηκε στο Κολοράντο, αναγκάζοντας τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιοχής να χρησιμοποιήσουν το τελευταίο τους «όπλο», την κουβέρτα πυρόσβεσης.

Η Jaguar I-Pace τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ φόρτιζε στο γκαράζ του σπιτιού

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 10 Ιανουαρίου, όταν μια κόκκινη Jaguar I-Pace έπιασε φωτιά καθώς φόρτιζε στο γκαράζ του σπιτιού του ιδιοκτήτη της. Η πυροσβεστική ομάδα αναγκάστηκε να απομακρύνει όλα τα υπόλοιπα οχήματα που βρίσκονταν στο γκαράζ για να πλησιάσει την εστία και να περιορίσει τις φλόγες. Ασαφές παραμένει βέβαια ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε να φλέγεται η μπαταρία της Jaguar.

Η πυροσβεστική χρησιμοποίησε επιτυχώς ειδική κουβέρτα πυρόσβεσης

Αφού έσβησαν τις φλόγες, οι πυροσβέστες διαπίστωσαν ότι η μπαταρία του ηλεκτρικού οχήματος εξακολουθούσε να σιγοκαίει. Είναι πλέον γνωστό πως η φωτιά σε μπαταρίες λιθίου είναι ιδιαιτέρα δύσκολο να σβηστεί. Ενώ ορισμένοι πυροσβέστες καταφεύγουν στο να τοποθετούν το ηλεκτρικό όχημα σε γιγάντιους κάδους απορριμμάτων και να τα καλύπτουν με χώμα για να πνίξουν την φωτιά, η πυροσβεστική υπηρεσία του Κολοράντο είχε άμεσα διαθέσιμη μια ειδική κουβέρτα πυρόσβεσης για ηλεκτρικά οχήματα. Η υπηρεσία αναφέρει ότι η εν λόγω κουβέρτα ζυγίζει 28 κιλά και λειτουργεί διακόπτοντας την «παροχή» οξυγόνου στις μπαταρίες (όπως όταν καπακώνεις ένα βάζο με αναμμένο κερί).

Ανεξήγητοι ακόμα οι λόγοι που πιάνουν φωτιά οι μπαταρίες

Ευτυχώς στην προκειμένη περίπτωση η οικογένεια εκκένωσε το σπίτι γρήγορα και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Όσο για τις Jaguar I-Pace, η βρετανική εταιρία βρίσκεται σε δεύτερο γύρο ανακλήσεων του συγκεκριμένου μοντέλου προσπαθώντας να ανακαλύψουν τον λόγο που προκαλούνται πυρκαγιές και να τον επιδιορθώσουν.

TI YOKOHAMA AGORAZO
OPEL