Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Πινακίδες κυκλοφορίας: Όλοι οι τρόποι που μπορείς να φας πρόστιμο

 Σχολιάστε 
8.367 Επισκέψεις στο άρθρο (14/8/2024)
Πινακίδες κυκλοφορίας: Όλοι οι τρόποι που μπορείς να φας πρόστιμο

- Απαγορεύεται να τσακίζεις ή κόβεις τις πινακίδες του υπουργείου
- Κινδυνεύεις με φυλακή αν βάλεις «μαϊμού» πινακίδες ή από άλλο αμάξι
- Είσαι υποχρεωμένος να έχεις πινακίδες μπρος-πίσω, αλλιώς 300 ευρώ πρόστιμο
- 300άρι και αν έχεις φιμέ κάλυμμα στην πινακίδα

Απαγορεύεται να τσακίζεις ή κόβεις τις πινακίδες του υπουργείου

Ο ΚΟΚ είναι αρκετά ξεκάθαρος σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων. Πιο συγκεκριμένα, στο Αρθρο 90 του ΚΟΚ, αναφέρεται πως «Απαγορεύεται για οποιαδήποτε αιτία αντικατάσταση των πινακίδων του Υπουργείου με άλλες που δεν έχουν χορηγηθεί νόμιμα ή παραποίηση αυτών με οποιαδήποτε μορφή (τεμαχισμό, αλλαγή σχήματος ή γράμματος, κάμψη της πινακίδας κ.λπ.)».

Κινδυνεύεις με φυλακή αν βάλεις «μαϊμού» πινακίδες ή από άλλο αμάξι

Εκτός των παραπάνω, απαγορεύεται και η μεταφορά πινακίδων από ένα όχημα σε ένα άλλο ή βάλεις πλαστές πινακίδες. Στο δρόμο ίσως κανείς πετύχει οχήματα με κολλημένα αυτοκόλλητα με τα νούμερα της πινακίδας του (θεωρητικά πάντα), το οποίο είναι παράνομο. Μάλιστα για όλα τα παραπάνω, εκτός από διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, κινδυνεύουν με έως 1 χρόνο φυλάκιση.
 

Είσαι υποχρεωμένος να έχεις πινακίδες μπρος-πίσω, αλλιώς 300 ευρώ πρόστιμο

Ένα άλλο φαινόμενο που συναντάμε στους ελληνικούς δρόμους είναι η απουσία πινακίδας στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου. Κυρίως σε πιο σπορ ή βελτιωμένα αυτοκίνητα με αλλαγμένο εμπρός προφυλακτήρα που έχει μεγαλύτερες γρίλιες για θεωρητικά περισσότερη ροή αέρα στο χώρο του κινητήρα, πολλοί ιδιοκτήτες αφαιρούν τελείως την μπροστινή πινακίδα και συνήθως την έχουν εντός του οχήματος.

Ο ΚΟΚ είναι ξεκάθαρος και σε αυτό καθώς σύμφωνα με την παράγραφο 4 του συγκεκριμένου άρθρου, «Αυτός που θέτει σε κυκλοφορία αυτοκίνητο όχημα, το οποίο δεν έχει τοποθετημένες και τις δύο πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, οι οποίες έχουν νόμιμα χορηγηθεί… τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300,00) ευρώ.

300άρι και αν έχεις φιμέ κάλυμμα στην πινακίδα

Τέλος, υπάρχει μια ακόμα κακή συνήθεια σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας που τιμωρείται από τον ΚΟΚ. Πρόκειται για το φιμέ κάλυμμα της πινακίδας, που κάνει δυσδιάκριτο τον αριθμό της πινακίδας, ενώ σε περίπτωση «φλασαρίσματος» από κάμερα, τη σκοτεινιάζει. Και σε αυτή την περίπτωση ο οδηγός σε κάθε του βόλτα φλερτάρει με το «300άρι».
 

AutoΤριτη
CENNTRO AVANTRIER