Εξαιτίας της συνεχούς λειτουργίας του μοτέρ, το σύστημα φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να συμβεί και λόγω κακής χρήσης ή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στο χώρο που παρκάρετε (π.χ. υγρασία).
Υπάρχουν συγκεκριμένα «συμπτώματα» που δείχνουν ότι έχουν χαλάσει τα ηλεκτρικά παράθυρα:
Το κρύσταλλο «πέφτει» μόνο του και δεν ανεβαίνει
Το άνοιξε-κλείσε γίνεται με δυσκολία και κάνει θόρυβο-τρίξιμο
Το κρύσταλλο μένει μπλοκαρισμένο σε κάποιο σημείο
Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι ακριβώς έχει χαλάσει. Το μοτέρ, ο γρύλος ή οι ασφάλειες; Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να τσεκάρεις πώς και τι. Πιέζοντας το κουμπί για να ανεβάσεις το παράθυρο (ή να κατεβάσεις)και βάζοντας το αυτί κοντά στην πόρτα του αντίστοιχου παραθύρου πρέπει από το εσωτερικό να ακούσεις τον ήχο λειτουργίας του μοτέρ. Μπορεί, δηλαδή, να μην κινείται το παράθυρο αλλά ο κινητήρας στο εσωτερικό πρέπει να δουλεύει. Αν δεν ακούς τίποτα, υπάρχει κάποια άλλη βλάβη, είτε στο γρύλο είτε σε κάποιο άλλο γρανάζι του μηχανισμού.
Τι «παίζει» με τις καμένες ασφάλειες;
Εκτός των παραπάνω, υπάρχει κίνδυνος να έχει καεί κάποια ασφάλεια. Όπως σε όλα τα συστήματα, το κύκλωμα προστατεύεται από ασφάλειες, οι οποίες βρίσκονται συνήθως δίπλα από τον κινητήρα. Εκεί είναι που πρέπει να προσέξεις ποια ασφάλεια αντιστοιχεί σε ποιο παράθυρο, ώστε να μην αντικαταστήσεις τη λάθος.
Αρχικά, βρίσκεις το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου το οποίο σου δείχνει πού είναι η ασφάλεια. Σε περίπτωση που δεν έχει καεί, τότε λογικά το πρόβλημα είναι στο ηλεκτρομοτεράκι. Αυτό μπορείς να το επιβεβαιώσεις μετρώντας την τάση με βολτόμερο. Αφού δεις πού είναι ο πίνακας ασφάλειας, κάνεις τη μέτρηση. Τα περισσότερα ηλεκτρικά παράθυρα δουλεύουν με τάση 12 volt. Συνεπώς, αν το βολτόμετρο δείχνει αυτή την τάση στην μέτρηση τότε πάλι είναι φταίει (λογικά) το μοτέρ.
Πάμε να δούμε, τώρα, video λειτουργίας των παραθύρων, χειροκίνητων και ηλεκτρικών: