Στους δρόμους έχουν ξεχυθεί οι αστυνομικές αρχές της Γερμανίας, στήνοντας χιλιάδες μπλόκα για να εντοπίσουν όσους παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας, σε μία εκστρατεία που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους οδηγούς να συμμορφωθούν με τα όρια ταχύτητας.
Ημέρες Blitzermarathon ζουν οι κάτοικοι της Γερμανίας και ελάχιστοι είναι αυτοί που θα σκεφτούν να υπερβούν τα όρια ταχύτητας. Όσοι μάλιστα πράξουν κάτι τέτοιο το πιθανότερο είναι να το πληρώσουν, αφού όλες οι δυνάμεις της γερμανικής αστυνομίας, με όλα τους τα όπλα βρίσκονται επί ποδός. Πρωταρχικός σκοπός του Blitzermarathon, όπου λαμβάνει χώρα την 21η Απριλίου σε διάφορα κρατίδια της Γερμανίας, δεν είναι να τιμωρηθούν οι παραβάτες των ορίων ταχύτητας, αλλά να ευαισθητοποιηθούν οι οδηγοί να μην τα παραβιάζουν.
«Τρέιλερ» χρησιμοποιούνται ως καμουφλάζ για τις κάμερες ταχύτητας.
Σύμφωνα με τα Μέσα της Γερμανίας, μόνο στους δρόμους της Βαυαρίας έχουν εγκατασταθεί περίπου 1.800 σημεία με ραντάρ όπου θα καταγράφουν την ταχύτητα των οχημάτων. Μάλιστα τα ραντάρ αυτά θα είναι ενεργά έως το Σάββατο 22 Απριλίου στις 6 π.μ, όμως δε θα είναι τα μοναδικά. 160 σημεία ελέγχου και 2.000 αστυνομικοί έχουν επίσης ενεργοποιηθεί.
Καμουφλάρουν κάμερες μέσα σε τρέιλερ!
Κάμερες, ραντάρ, πιστόλια λέιζερ, είναι στη διάθεση της γερμανικής αστυνομίας για να καταγράψουν όσους υπερβούν τα όρια ταχύτητας, ωστόσο το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Τι έκανε; Επιστράτευσε ακόμα και ρυμουλκούμενα, τα οποία δεν είναι αυτό που δείχνουν καθώς επί της ουσίας πρόκειται για μία καμουφλαρισμένη κάμερα καταγραφής ταχύτητας που εντοπίζει τους παραβάτες χωρίς αυτοί να το αντιληφθούν!
Κινούνταν με 132 χλμ./ώρα με όριο 50 χλμ./ώρα
Παρόλο που οι γερμανικές αρχές ανά κρατίδιο έχουν ενημερώσει τους πολίτες τους για αυτή τη δράση νωρίτερα, το 2022 κατά τη διάρκεια εντατικών ελέγχων για το Blitzermarathon δεν ήταν λίγοι αυτοί που πέρασαν τα όρια ταχύτητας. Για παράδειγμα, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, απαγορεύτηκε η οδήγηση σε 253 άτομα λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Στη Βαυαρία, από τους 9.756 οδηγούς που παραβίασαν τα όρια, συνελήφθη οδηγός που κινούνταν με 190 χλμ./ώρα σε δρόμο που το όριο ήταν στα 80 χλμ./ώρα. Τέλος, στην πόλη Γκρίμεν παραβάτης έκανε... ρεκόρ πηγαίνοντας με 132 χλμ./ώρα σε δρόμο που το όριο ήταν 50 χλμ./ώρα!
Πιστεύεις πως πρέπει να υπάρξει ανάλογη δράση και στην Ελλάδα; Έχουν στόχο τέτοιες κινήσεις την ευαισθητοποίηση των οδηγών ή απλά πρόκειται απλά για κάποια εισπρακτική δράση που θα γεμίσει με χρήματα τα δημόσια ταμεία;