ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Κάνει κρύο. Θα ανάψεις κλιματισμό το χειμώνα για ζέστη στο αμάξι;

 Σχολιάστε 
14.266 Επισκέψεις στο άρθρο (23/10/2024)
Κάνει κρύο. Θα ανάψεις κλιματισμό το χειμώνα για ζέστη στο αμάξι;

- Ο κλιματισμός καίει παραπάνω και σου «κόβει γκάζια»
- Το καλοκαίρι δεν το σκέφτεσαι καν γιατί σε δροσίζει
- Το χειμώνα έχεις το καλοριφέρ άρα ο κλιματισμός είναι μάλλον αχρείαστος
- `Αναβέ το και το χειμώνα για να ξεθολώνεις με τη μια τα τζάμια & για συντήρηση

Ο κλιματισμός καίει παραπάνω και σου «κόβει γκάζια»

Το καλοκαίρι χωρίς κλιματισμό στο αυτοκίνητο είναι δύσκολο. Το χειμώνα όμως τα πράγματα είναι πιο… απλά. Απλώς ανάβεις το καλοριφέρ και η καμπίνα ζεσταίνεται χωρίς να χρειάζεσαι το έξτρα «κόστος» του κλιματισμού.

Και όταν λέμε έξτρα κόστος, μιλάμε για το παραπάνω καύσιμο που ξέρουμε πως καίει ο κλιματισμός, καθώς αυξάνει τις στροφές και το φορτίο του κινητήρα και άρα του κόβει (σημαντική) δύναμη.
 

Το καλοκαίρι δεν το σκέφτεσαι καν γιατί σε δροσίζει

Το καλοκαίρι φυσικά δεν σκέφτεται κανείς ούτε μια στιγμή να τον σβήσει. Χωρίς κλιματισμό, ο αέρας στην καμπίνα είναι στην καλύτερη περίπτωση στην ίδια θερμοκρασία με τον αέρα που είναι έξω από την καμπίνα. Πιο συχνά όμως είναι ακόμη πιο ζεστός, αφού με τα παράθυρα κλειστά, το φαινόμενο του θερμοκηπίου ανεβάζει τη θερμοκρασία κατακόρυφα και κάνει την καμπίνα κόλαση.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αφήνεις τις πόρτες για λίγο ανοιχτές, να το αερίζεις, και μετά να ανάβεις κλιματισμό ώστε ο αέρας που είναι κλεισμένος στην καμπίνα να ανανεωθεί και να κρυώσει πιο γρήγορα και μαζί του να δροσιστείς και εσύ. Τον χειμώνα όμως;
 

Το χειμώνα έχεις το καλοριφέρ άρα ο κλιματισμός είναι μάλλον αχρείαστος

Βλέπεις, τον χειμώνα ο αέρας της καμπίνας μπορεί να ζεσταθεί απλώς με τη ζέστη του κινητήρα. Οπότε, όταν μιλάμε για θέρμανση, ο κλιματισμός περισσεύει. Οπότε γιατί να τον έχεις αναμμένο ή όταν πατάς το «Auto» να το ανάβει μόνο του το αμάξι;

Όπως είπαμε, δεν είναι τσάμπα άρα αν δεν τον έχεις απόλυτη ανάγκη, όπως το καλοκαίρι, γιατί να ζορίζεις το αμάξι, το κομπρεσέρ, να χάνεις δύναμη στο προσπέρασμα και την σπιρτάδα, και να πληρώνεις παραπάνω βενζίνη (ειδικά τώρα που είναι πανάκριβη);
 

`Αναβέ το και το χειμώνα για να ξεθολώνεις με τη μια τα τζάμια & για συντήρηση

Ο κλιματισμός το χειμώνα χρειάζεται, αφού μεταξύ άλλων σταματάει και τα τζάμια από το να θολώνουν. Στον ζεστό αέρα από το καλοριφέρ, περιέχονται και ατμοί, που με το που ακουμπήσουν το κρύο παρμπρίζ συμπυκνώνονται σε μικρές σταγόνες που τις βλέπουμε σαν θολούρα. Ένα-δυο λεπτά στον κλιματισμό και η θολούρα φεύγει.

Υπάρχει όμως ακόμη ένας λόγος για να λειτουργεί ο κλιματισμός το χειμώνα, και σχετικά τακτικά μάλιστα, ειδικά στα παλιότερα αυτοκίνητα. Αν ο κλιματισμός σβήσει για μήνες είναι πιθανό, και ειδικά αν υπάρχει και μια μικρο-διαρροή, το φρέον του συστήματος να διαφεύγει. Που σημαίνει πως το καλοκαίρι θα θες γέμισμα με φρέον, βάλε δηλαδή ένα 50άρικο.

Τέλος, είναι και η μυρωδιά. Η υγρασία που παρακρατά το κύκλωμα κλιματισμού βοηθά στο να αναπτύσσονται μύκητες και με το πρώτο άναμμα του κλιματισμού βρωμάει ο τόπος. Οπότε το καλοκαίρι θα θες και καθαρισμό, άλλο ένα 50άρικο.

Οπότε τι κάνεις; Ανάβεις τον κλιματισμό το χειμώνα; Τον αφήνεις αναμμένο όπως το καλοκαίρι; Τον ανάβεις για λίγο να ξεθαμπώσει το παρμπρίζ; Ή μόνο για συντήρηση;
 

Mercedes
ODIGOS NEXEN