Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά από εμπόδια.

Συγχωνεύονται Renault & Nissan;

2.292 Επισκέψεις στο άρθρο (29/3/2018)

Πλάνο για να ενοποιηθούν κάτω από μία νέα εταιρεία με σκοπό την ακόμα πιο στενή συνεργασία εξετάζουν Renault και Nissan σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε συζητήσεις φαίνεται πως βρίσκονται Renault και Νissan με θέμα την ισχυροποίηση των μεταξύ τους δεσμών και της ενοποίησης τους σε μια νέα εταιρεία, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει η εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού, δεδομένων και των μέσων ενημέρωσης Bloomberg.

Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες που ήδη είναι βασικά μέλη της Συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi συζητούν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μια καινούρια εταιρεία που θα τους επιτρέψει να πετύχουν ακόμα περισσότερα κέρδη συνεχίζοντας την θετική πορεία που έχουν αυτήν την στιγμή. Ακόμα, αν γίνει κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στις δύο εταιρείες να συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά στην ανάπτυξη αφενός της ηλεκτρικής τεχνολογίας τους και αφετέρου στην τελειοποίηση των αυτόνομων συστημάτων οδήγησης.
 
Το πλάνο των Renault και Νissan είναι οι μέτοχοι και από τις δύο φίρμες να λάβουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί στην νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί. Για να γίνει πάντως κάτι τέτοιο θα πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά από εμπόδια που αυτήν την στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από τα στρατόπεδα των δύο εταιρειών φαίνονται ανυπέρβλητα. Αρχικά, το Bloomberg αναφέρει πως το Ιαπωνικό κράτος αλλά κυρίως η Γαλλία, που αυτήν την στιγμή έχει το 15% των μετοχών της Renault, δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει το μερίδιο της ούτε να μειώσει το την θέση της στην μάρκα μέσω κάποιας ενοποίησης. Δεύτερον, είναι πολύ πιθανόν να προκύψει θέμα για το που θα εδρεύει η νέα εταιρεία, γιατί ούτε η Γαλλία ούτε η Ιαπωνία θέλουν να χάσουν τέτοιες εταιρείες κολοσσούς στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο CEO της Συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, κ. Carlos Ghosn λέγεται πως είναι ο εγκέφαλος πίσω από αυτήν την εξέλιξη καθώς είναι υπέρμαχος της στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο μάρκες με τον ίδιο να αναφέρει στο παρελθόν ότι έχει σχέδια να κάνει την Συμμαχία τόσο ισχυρή ώστε να μην μπορεί να «σπάσει». Πάντως, ο ίδιος σε δηλώσεις του φαίνεται πως δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευτεί με το γαλλικό κράτος σχετικά με τις προθέσεις του στο θέμα των μετοχών που έχει στην Renault. Tα ακριβή του λόγια ήταν: «Αυτοί αποφασίζουν αν θα μείνουν ή θα φύγουν. Ειλικρινά, δεν έχω ανοίξει κανένα τέτοιο θέμα. Σκέφτομαι μόνο ότι έχω μετόχους που πρέπει να τους ικανοποιώ με τον καλύτερο τρόπο την ίδια στιγμή που πρέπει να τους κάνω να καταλάβουν την στρατηγική μας και να εκτιμούν σωστά τα αποτελέσματα μας».

Mέχρι αυτήν την στιγμή οι δύο φίρμες δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το θέμα. Σημειώνεται πως η Renault κατέχει το 43% της Nissan, ενώ η τελευταία έχει το 15% της πρώτης.

Toyota
Leasing