Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Ο μακρύτερος αυτοκινητόδρομος στον κόσμο | Κάνει το γύρο ολόκληρης «ηπείρου»

1.529 Επισκέψεις στο άρθρο (25/9/2024)
Ο μακρύτερος αυτοκινητόδρομος στον κόσμο | Κάνει το γύρο ολόκληρης «ηπείρου»
2 Φωτογραφίες »

- Έχει μήκος όσο το Αθήνα-Θεσσαλονίκη 29 φορές!
- Είναι η μακρύτερη Εθνική Οδός και συνεχής αυτοκινητόδρομος του κόσμου
- Βρίσκεται στην Αυστραλία και κάνει το γύρο όλης χώρας
- Περνά από όλες τις μεγάλες πόλεις & θεωρείται «παγίδα θανάτου» για τους οδηγούς

Έχει μήκος όσο το Αθήνα-Θεσσαλονίκη 29 φορές!

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί σε μεγάλα οδικά έργα, από αυτοκινητόδρομους και γέφυρες, έως σήραγγες ή υποθαλάσσιους δρόμους. Αυτή τη φορά όμως, θα αναφερθούμε σε έναν εθνικό αυτοκινητόδρομο που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου και έχει μήκος 14.500 χλμ, δηλαδή σα να πηγαίνεις από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και πίσω σχεδόν 15 φορές!

Πρόκειται για την μακρύτερη Εθνική Οδό στον κόσμο. Ακολουθούν ο Trans-Siberian Highway που διασχίζει τη Σιβηρία με μήκος 11.000 χλμ. και ο Trans-Canada Highway με μήκος 8.000 χλμ.. Υπάρχει μάλιστα μια ακόμα… πρωτιά, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ο μακρύτερος συνεχής αυτοκινητόδρομος στον κόσμο, μιας και ο «θεωρητικά» μακρύτερος Pan-American Highway, που διασχίζει όλη την αμερικανική ήπειρο, από βορρά έως νότο, κόβεται από τη διώρυγα του Παναμά, ενώ το βόρειο κομμάτι του Pan-American χωρίζεται σε διαφορετικά τμήματα-ονομασίες.

Βρίσκεται στην Αυστραλία και κάνει το γύρο όλης χώρας

Ο αυτοκινητόδρομος 1 (Highway 1) είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος της Αυστραλίας και εκτός από την τεράστια έκτασή του, ξεχωρίζει γιατί ουσιαστικά κάνει το γύρο της χώρας. Και όταν μιλάμε για μια χώρα όπως η Αυστραλία, που η έκτασή της είναι σχεδόν όσο αυτή την Ευρώπης, καταλαβαίνει κανείς γιατί πολλοί τη θεωρούν ήπειρο (η ήπειρος ονομάζεται Ωκεανία και εκτός από την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία, σε αυτή περιλαμβάνονται πολλές ακόμα νησιωτικές χώρες).
 


Ο μακρύτερος δρόμος στον κόσμο | Κάνει το γύρο ολόκληρης «ηπείρου»
2 Φωτογραφίες »

Ο μακρύτερος δρόμος στον κόσμο | Κάνει το γύρο ολόκληρης «ηπείρου»

Περνά από όλες τις μεγάλες πόλεις & θεωρείται «παγίδα θανάτου» για τους οδηγούς

Μέσω του Α1, μπορεί κανείς να κάνει το γύρο όλης της Αυστραλίας, περνώντας από όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η χάραξη και κατασκευή του ξεκίνησε πριν από περίπου 70 χρόνια, ενώ σήμερα αρκετά μέρη του A1, αποτελούν μέρος του Εθνικού Δρόμου της Αυστραλίας, του σημαντικότερου δηλαδή αυτοκινητόδρομου της χώρας. Για αυτό το λόγο και η κατάσταση του Α1 διαφέρει από περιοχή σε περιοχή αναλόγως της κίνησης. Αλλού πρόκειται για έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο με πολλές λωρίδες ανά κατεύθυνση και αλλού απλά για έναν επαρχιακό δρόμο με δύο ή και μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Το ρεκόρ διάσχισης όλης της διαδρομής είναι κάτι λιγότερο από 5 ημέρες και 14 ώρες.

Τέλος υπάρχουν ορισμένα τμήματα του Α1, που φημίζονται για την επικινδυνότητά τους. Οι τεράστιες αποστάσεις που θα κληθεί να κάνει κάποιος χωρίς ίχνος πολιτισμού σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης, του έχουν δώσει το παρατσούκλι «παγίδα θανάτου», κάνοντας τον εκτός από δίκτυο μεταφοράς προϊόντων, μοναδικό τουριστικό προορισμό για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Toyota
Autotriti.gr