ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Ποιά αυτοκίνητα σήμερα θα αναβιώσουν στο μέλλον ως ρετρό;

3.263 Επισκέψεις στο άρθρο (9/10/2020)

Από το Mini μέχρι το Σκαραβαίο και το 500, είναι τα μικρά, καθημερινά και φθηνά μοντέλα που έγιναν βάση για τις σημερινές σύγχρονες ρετρό εκδοχές τους. Ποιά αυτοκίνητα σήμερα θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο σε 20 ή τριάντα χρόνια;


Νομίζουμε συχνά πως τα ακριβά, πολυτελή ή σπορ αυτοκίνητα είναι αυτά που γίνονται θρυλικά. Νομίζουμε πως αυτά θα είναι πάντοτε η εικόνα της αυτοκίνησης όπως μας αρέσει και όπως την θαυμάζουμε. Όμως είναι τα απλά, καθημερινά και μαζικά αυτοκίνητα αυτά που μένουν στην ιστορία, αυτά που γίνονται πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

Και σήμερα έχουμε αρκετά από αυτά που απλά συνεχίζουν την παράδοση των αρχέτυπων μοντέλων που κυκλοφόρησαν πρώτη φορά πάνω από μισό αιώνα πριν. Καμία Ferrari ή Lamborghini δεν άντεξαν το πέρασμα του χρόνου όσο ο Σκαραβαίος που μετενσαρκώθηκε στο νέο Beetle, ή το Mini που συνεχίζει ακάθεκτα, και φυσικά το Fiat 500 που είναι πλέον ολόκληρη η Fiat.

Και αυτά μόνο στην απο δώ πλευρά του Ατλαντικού. Οι αμερικανοί αναγέννησαν τη Mustang, την Camaro και το Challenger, και όσο "σπορ" και να μας φαίνονται εδώ αυτά τα μοντέλα, δεν παύουν να είναι τα "φθηνά" και απλά μοντέλα της κατηγορίας των muscle.

Και φυσικά βλέπουμε και ποιά αυτοκίνητα παραμένουν πηγή έμπνευσης για σχεδιαστές, πρωτότυπα, και διάφορες σπουδές που εμφανίζονται κατά καιρούς. Η Citroen DS και το 2CV, η Lancia Delta, ακόμη και το κλασσικό τετράγωνο Lada. Τα αυτοκίνητα που οδηγούμε όλοι είναι αυτά που γίνονται θρύλοι.

Μπορεί όμως αυτό να συνεχίσει; Τα αυτοκίνητα που σήμερα βλέπουμε ως ρετρό είχαν τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα. Σήμερα αντίθετα όλα τα μοντέλα λίγο πολύ μοιάζουν μεταξύ τους. Οι κατασκευαστές ακολουθούν την ίδια πεπατημένη, και έτσι από τα αυτοκίνητα που αγοράζουμε και οδηγούμε, δεν φαίνεται να ξεχωρίζει κάποιο που σε 30-40 ή πενήντα χρόνια θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός μελλοντικού ρετρό.

 

Ή όχι; Δεν μπορεί η αυτοκίνηση να σταμάτησε να βγάζει μοντέλα που θα γίνουν βάση για τα ρετρό του μέλλοντος. Ποιά είναι όμως; Από τα τελευταία 20 χρόνια μέχρι και σήμερα, εσείς ποιά μοντέλα ξεχωρίζετε που θα θέλατε να επανέλθουν ως ρετρό στο μέλλον; Τι λέτε;

FORD
ODIGOS NEXEN