Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Skoda Elroq: Πρεμιέρα για το νέο οικογενειακό SUV με έως 299 άλογα

1.782 Επισκέψεις στο άρθρο (2/10/2024)
Skoda Elroq: Πρεμιέρα για το νέο οικογενειακό SUV με έως 299 άλογα
12 Φωτογραφίες »

- Το νέο ηλεκτρικό οικογενειακό SUV της Skoda.
- Νέα σχεδιαστική γλώσσα, LED φώτα και αεροδυναμικό.
- Με 13άρα οθόνη και ChatGPT η καμπίνα, έως 1.580 λίτρα στο πορτμπαγκάζ.
- Τρεις μπαταρίες, έως 299 άλογα και 560 χλμ. αυτονομία.
- Από 33.000 ευρώ το κόστος απόκτησης στην Ευρώπη.

Το νέο ηλεκτρικό οικογενειακό SUV της Skoda

Επίσημη πρεμιέρα έκανε το Skoda Elroq, το ολοκαίνουργιο μικρομεσαίο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της τσεχικής φίρμας, το οποίο έρχεται ως το ηλεκτρικό... Karoq. Το Skoda Elroq έφτασε έχοντας τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της μάρκας Modern Solid, θα προσφέρεται αρχικά με τρεις επιλογές μπαταρίας και αυτονομία έως 560 χιλιόμετρα, ενώ εξοπλίζεται με μπόλικη τεχνολογία και οθόνη αφής 13 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό.

Νέα σχεδιαστική γλώσσα, LED φώτα και αεροδυναμικό

Κάνοντας την αρχή από τις διαστάσεις του Skoda Elroq, το crossover έχει μήκος 4.488 χλστ., πλάτος 1.884 χλστ. και ύψος 1.625 χλστ. με μεταξόνιο που εκτείνεται στα 2.765 χλστ.. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο είναι 98 χλστ. μακρύτερο από το Karoq και έχει επιπλέον 127 χιλιοστά μεγαλύτερο μεταξόνιο. Το τελευταίο μεταφράζεται και σε μεγαλύτερούς χώρους για την καμπίνα, την οποία θα δούμε παρακάτω.

Παραμένοντας, επί του παρόντος στο εξωτερικό, το Skoda Elroq υιοθετεί τη σχεδιαστική γλώσσα Modern Solid της μάρκας. Παρατηρούμε πως στο εμπρόσθιο μέρος η μάσκα του μοντέλου είναι κλειστή και η Skoda της δίνει την ονομασία «Tech-Deck Face». Από κει και πέρα, το Elroq διαθέτει λεπτούς LED Matrix προβολείς, χωριστά από τα φώτα ημέρας που δεσπόζουν από πάνω  τους.  Παρούσες είναι και δύο λεπτές εισαγωγές αέρα στον προφυλακτήρα, συνδυαστικά με μία μεγαλύτερη στο κάτω μέρος. Το χωρίς ρύπους SUV θα εξοπλίζεται με ζάντες 19 ιντσών ή 20 ιντσών, αμφότερες βελτιστοποιημένες αεροδυναμικά, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η Skoda. Στο πίσω μέρος το Elroq έχει λεπτά φώτα, αποφεύγοντας την ενιαία LED μπάρα, που βρίσκεται στη... μόδα, αλλά και μία μεγάλη πόρτα που οδηγεί στο χώρο αποσκευών. Να σημειωθεί πως ο συντελεστής οπισθέλκουσας ορίζεται στα 0,26 Cd.

Με 13άρα οθόνη και ChatGPT η καμπίνα, έως 1.580 λίτρα στο πορτμπαγκάζ

Η καμπίνα διατηρεί την κλασική συμμετρική αρχιτεκτονική με έντονες οριζόντιες γραμμές. Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει μία οθόνη αφής για το infotainment, η οποία έχει διαγώνιο 13 ιντσών, σύμφωνα με την τσεχική μάρκα. Από κει και πέρα, το Elroq διαθέτει μια ακόμη νέα λεπτομέρεια. Είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Skoda στη σύγχρονη εποχή που φέρει το νέο λογότυπο της εταιρείας στο τιμόνι, αναγράφοντας ολογράφως το όνομα της μάρκας, αντί για το παραδοσιακό στρογγυλό λογότυπο, που είχαμε συνηθίσει.

Το εσωτερικό του Elroq θα διαμορφώνεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις και συγκεκριμένα τις Loft, Lodge, Suite και Studio, οι οποίες θα χρησιμοποιούν βιώσιμα υλικά όπως το Recytitan, το οποίο είναι ένα υλικό κατασκευασμένο από 78% ανακυκλωμένο PET και το Technofil, το οποίο αποτελείται από πολυεστέρα καθώς και από ανακυκλωμένα νήματα Econyl, τα οποία κατασκευάζονται από νάιλον που λαμβάνεται από δίχτυα αλιείας, απορρίμματα υφασμάτων και χαλιά.

Από κει και πέρα, η καμπίνα περιλαμβάνει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και 470 λίτρα χώρο στο πορτμπαγκάζ, ο οποίος αυξάνεται στα 1.580 λίτρα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα. Επιπλέον, το ηλεκτρικό Elroq θα είναι εξοπλισμένο με τα συστήματα υποβοήθησης Travel Assist, Remote Parking και έως και εννέα αερόσακους, όπως και με την εφαρμογή smartphone, MySkoda. Οι τεχνολογικές δυνατότητες δεν τελειώνουν εκεί, καθώς ο φωνητικός βοηθός Laura είναι παρών διαθέτοντας ενσωματωμένο το ChatGPT. Το τελευταίο πρόκειται για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που απαντά σχεδόν σε κάθε ερώτηση του οδηγού.

Τρεις μπαταρίες, έως 299 άλογα και 560 χλμ. αυτονομία

Το νέο Skoda Elroq βασίζεται στην γνωστή πλατφόρμα ΜΕΒ του Ομίλου Volkswagen. Η Skoda αρχικά θα το πουλήσει στις εκδόσεις Elroq 50, 60, 85 και 85x. Το βασικό μοντέλο (Elroq 50) διαθέτει μπαταρία 55 kWh και έναν ηλεκτροκινητήρα 170 ίππων στον πίσω άξονα. Το Elroq 60 εξοπλίζεται με το μεγαλύτερο πακέτο μπαταρίας 63 kWh και επίσης έναν ηλεκτρικό κινητήρα στο πίσω μέρος, που αποδίδει όμως 204 άλογα. Αμφότερα τα μοντέλα έχουν τελική ταχύτητα 160 χλμ./ώρα.

Στις εκδόσεις 85 και 85x, το Elroq έχει ως πηγή ενέργειας μπαταρία 82 kWh. Το Elroq 85 συνδυάζει αυτό το πακέτο με έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στον πίσω άξονα ο οποίος προσφέρει 286 ίππους. Το τετρακίνητο Elroq 85x προσθέτει ένα ακόμα, μικρότερο, ηλεκτρικό μοτέρ στο μπροστινό μέρος για συνδυαστική ισχύ 299 αλόγων. Για αυτές τις εκδόσεις, η τσεχική φίρμα υπόσχεται αυτονομία πάνω από 560 χιλιόμετρα.

Συνέχεια του άρθρου >>>
fiat
OPEL