Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Πρέπει να τον αλλάξω & πότε τον καταλαβαίνω;

 Σχολιάστε 
27.026 Επισκέψεις στο άρθρο
Πρέπει να τον αλλάξω & πότε τον καταλαβαίνω;

Πρέπει να τον αλλάξω αν χαλάσει;

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του αισθητήρα λάμδα είναι αυτά που καθορίζουν πόση βενζίνη θα πρέπει να ψεκαστεί στον κινητήρα. Αν υπάρξει πρόβλημα η ECU δεν μπορεί να ρυθμίσει την αναλογία αέρα - καυσίμου διότι λαμβάνει λάθος δεδομένα, για αυτό και προκαλείται μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Επίσης, ο κινητήρας δυσλειτουργεί (αδύναμη επιτάχυνση, διακοπές και επιβραδύνσεις), ενώ μπορεί να χαλάσει και ο καταλύτης, άρα να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα επιβλαβή καυσαέρια.

Πότε καταλαβαίνω ότι χρειάζεται αντικατάσταση;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό ή χιλιομετρικό όριο για την αντικατάσταση του αισθητήρα λάμδα. Αντιθέτως, αν δούμε συγκεκριμένα «συμπτώματα» πρέπει να προβληματιστούμε. Εφόσον διαπιστώσετε αρρυθμίες ή «διακοπές» στη λειτουργία του κινητήρα ίσως ευθύνεται ο αισθητήρας λάμδα. Φυσικά, αν παρατηρήσετε αδικαιολόγητη αύξηση της χρειάζεται αντικατάσταση. Από εκεί και πέρα, η κακής ποιότητας βενζίνη και η υπερβολική κατανάλωση λιπαντικού από τον κινητήρα είναι παράγοντες που μπορεί να μειώσουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής του αισθητήρα λάμδα.
 
Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα σφάλματα έχουν οι αισθητήρες λάμδα στους κινητήρες diesel. Εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να βοηθήσουν στη συμμόρφωση με τις αντίστοιχες νόμιμες τιμές εκπομπών. Το θετικό με τους πετρελαιοκινητήρες είναι πως οι επιβλαβείς καύσεις μπορούν να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν όταν το όχημα ακινητοποιείται. Ο αισθητήρας λάμδα ελέγχει επιπροσθέτως τους καταλυτικούς μετατροπείς αποθήκευσης NOX, παρέχει πληροφορίες για τον έλεγχο του καταλυτικού μετατροπέα, ο οποίος πρέπει να ανανεώνεται ανά διαστήματα για να διατηρηθεί η χωρητικότητά του.
 

Σελίδα 1Τι κάνει ο αισθητήρας λάμδα & γιατί χωρίς αυτόν χαλάει το μοτέρ;
Σελίδα 2Πρέπει να τον αλλάξω & πότε τον καταλαβαίνω;
AutoΤριτη
SEAT XENOIASTOI